30
ΙΑΝ

Στο «μικροσκόπιο» της Τρόικας τα ασφαλιστικά ταμεία


Περισσότερες από τρεις ώρες κράτησε η "ιερά εξέταση" του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από τους ελεγκτές της Τρόικας οι οποίοι επισκέφθηκαν σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές, θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συμβάσεων και να διευκολύνεται η επιλογή των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους με το δικαίωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Οι ελεγκτές δέχθηκαν πάντως ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Οι ελεγκτές της Τρόικας συναντήθηκαν επίσης με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα. Το ενδιαφέρον της τρόικας εστιάστηκε στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των μέτρων για τη μείωση των δαπανών των ταμείων και ιδιαίτερα για το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ενιαίας τιμολόγησης των ιατρικών πράξεων και των εξετάσεων.

Τα έσοδα και τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2010 περνούν από... "κόσκινο" καθώς και τις αναλογιστικές μελέτες των 3 μεγαλύτερων ταμείων κύριας ασφάλισης, δηλαδή ΙΚΑ-ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Στην πολύωρη συνάντηση που είχαν με την γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προέκυψε ότι, στη χρονιά που πέρασε, οι συνολικές δαπάνες των ταμείων είναι μέσα στους στόχους που προβλέπει το μνημόνιο αφού μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που τους παρουσίασε η Αθηνά Δρέττα.

Από αυτά το 1 δισ. ευρώ εξοικονομήθηκε από την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης ενώ 1,5 δισ. εξοικονομήθηκε από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

 Σοβαρό πρόβλημα παραμένει η "μαύρη" τρύπα της εισφοροδιαφυγής που, μόνο στο ΙΚΑ για το 2011, εκτιμάται πως θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.

 Την ίδια ώρα, στο "κόκκινο" βρίσκονται τα επικουρικά ταμεία για τα οποία οι αναλογιστικές μελέτες θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο.

 Όσα ταμεία διαπιστωθεί ότι έχουν ελλείμματα θα αναγκαστούν να μειώσουν τις επικουρικές συντάξεις έως και 40% από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Στόχος όλες οι επικουρικές να αντιστοιχούν στο 20% του συντάξιμου μισθού.

 Τα επικουρικά ταμεία που κινδυνεύουν είναι των τραπεζών, των ΔΕΚΟ , των υπαλλήλων που εργάζονται σε φαρμακοβιομηχανίες, σε ασφαλιστικές εταιρείες και των ναυτικών πρακτόρων.

 Οι εκπρόσωποι της τρόικα είχαν συνάντηση και με τον γραμματέα της Επιθεώρησης Εργασίας για να διαπιστώσουν εάν υπήρξε πρόοδος στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων ενώ είχαν ενημέρωση και από τους εκπροσώπους της επιχείρησης "ΝΕΟΓΑΛ". Συγκεκριμένα ζήτησαν να μάθουν εάν υπήρξε παρέμβαση του υπουργείου στο θέμα της αλλαγής της σύμβασης που αρχικά προέβλεπε μειώσεις και στη συνέχεια άλλαξε προβλέποντας "πάγωμα" μισθών.

 

 

Produced by