31
ΙΑΝ

Επτά «καυτοί» φάκελοι στην ατζέντα της τρόικας


 Με ατζέντα επτά «καυτών» θεμάτων έρχονται το ερχόμενο Σάββατο 5/2 στην Αθήνα ,οι επικεφαλείς των ελεγκτών της τρόικας για την τρίτη αξιολόγηση υλοποίησης του μνημονίου η οποία όμως θα κρίνει πολλά περισσότερα από την καταβολή των 15 δις της τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δις ευρώ .

Ο έλεγχος για την πρόοδο της υλοποίησης τόσο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και του πακέτου των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου συμπίπτει με την ευρύτερη συζήτηση για την δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των κρατών μελών της ΕΕ με προβλήματα χρέους .

Σε πρώτη φάση , η Ελλάδα έχει να αναμένει τους όρους της επιμήκυνσης του χρέους των 110 δις η οποία αναμένεται να αποφασιστεί στην σύνοδο κορυφής, που θα γίνει στα τέλη Μαρτίου.

Οι εκθέσεις των κλιμακίων του ΔΝΤ και της ΕΕ θα αποτελέσουν την βάση για την έκθεση της Commission, με την οποία θα εισηγηθεί την διάρκεια και τους όρους της επιμήκυνσης .

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών από ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ που βρίσκονται την Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη έχουν ξεκινήσει την συλλογή στοιχείων για την έκθεση που θα πρέπει να παραδώσουν το Σάββατο στους κκ Πώλ Τόμσεν ( ΔΝΤ ) Σέρβας Ντε Ρουζ ( ΕΕ ) και τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ που θα φτάσουν στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας .

Πληροφορίες από ανώτατα στελέχη του υπουργείου οικονομικών θέλουν τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε επτά σημεία «κλειδιά» του μνημονίου στα οποία υπάρχουν αστοχίες η δεν έχουν την προβλεπόμενη πρόοδο.

Συγκεκριμένα:

1 Οι εκκρεμότητες των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ( δημόσια νοσοκομεία , ασφαλιστικά ταμεία , οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ) τα οποία έκλεισαν το 2010 με χρέη περίπου 8,2 δις ευρώ τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν ( με βάση την σχετική δέσμευση προς την τρόικα ) εντός 90 ημερών. Οι «εκ μεταφοράς οφειλές» θα πρέπει να αποτυπωθούν και στις δαπάνες του «δύσκολου» 2011.

2 Τα προβλήματα έγκαιρης συλλογής περιοδικών οικονομικών στοιχείων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης . Οι ελεγκτές εντόπισαν καθυστερήσεις ή ελλείψεις σε πολλούς ΟΤΑ και δημόσια νοσοκομεία .

3 Τα κρίσιμα νομοσχέδια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων . Δεν άρεσε καθόλου στους ελεγκτές το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου για την φοροδιαφυγή δεν είχε σαφές τμήμα για την «κάθετη» αλλαγή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού . Στο νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα δεν άρεσε η «πίσω πόρτα» για τις πάγιες αμοιβές σε δικηγόρους συμβολαιογράφους μηχανικούς ορκωτούς λογιστές . Ζήτησαν για όλα πλήρη απελευθέρωση .

4 Στις δαπάνες υγείας σημείωσαν την νέα γενιά χρεών στα νοσοκομεία που έφτασαν τα 600 εκ ευρώ στα τέλη του 2010 ενώ ασύμβατα με το μνημόνιο χαρακτηρίστηκαν και τα ελλείμματα σε ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ .

5 Η υλοποίηση των δρομολογημένων αλλαγών στις ΔΕΚΟ ( ειδικά των συγκοινωνιακών φορέων ) αλλά και το στενό δημόσιο τομέα . Ζήτησαν να μάθουν τα στοιχεία του νέου μισθολογίου ενώ προβληματίστηκαν και για την υλοποίηση του σχεδίου για τις συγκοινωνίες αφού ο διάλογος που γίνεται συνοδεύεται από επαναλαμβανόμενες απεργίες .

6 Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε είναι και η συνέχιση του ασφαλιστικού με έμφαση τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στις επικουρικές συντάξεις .

7 Τελευταίο αλλά όχι έσχατο είναι το θέμα της αποτύπωση των νέων μέτρων της τριετίας 2012 -2014 . Στην έκθεσή της για την δεύτερη αξιολόγηση του μνημονίου η Commission ανεβάζει το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί στα 12,77 δις . Οι υπηρεσιακοί του ΥΠΟΙΚ έδωσαν μια πολύ γενική αποτύπωση των μέτρων η οποία δεν κάλυψε τους ελεγκτές .

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όλα αυτά τα θέματα θα αναλυθούν διεξοδικά με τους επικεφαλείς των ελεγκτών και από την ερχόμενη Δευτέρα (7/2) θα ξεκινήσει μια από τις πιο κρίσιμες αξιολογήσεις του μνημονίου .

Παρόν και ο ΟΟΣΑ

Μεσούσης της αξιολόγησης από τους ελεγκτές της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ φτάνει σήμερα στην Αθήνα και κλιμάκιο του ΟΟΣΑ για την τακτική 18μηνη αξιολόγηση της οικονομίας λίγες μέρες αφότου από το Νταβός ο επικεφαλής του Οργανισμού κ. Άνχελ Χουρία μίλησε ευθέως για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους .

Η έκθεση του Οργανισμού η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την άνοιξη θα έχει ειδικό θέμα το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Οι ελεγκτές θα έχουν συναντήσεις με στελέχη από το υπουργείο οικονομικών , το γενικό λογιστήριο του κράτους της Τράπεζα της Ελλάδας και τα υπουργεία περιφερειακής ανάπτυξης , υγείας , εργασίας και εσωτερικών .

Ανδρέας Δανός

Produced by