31
ΙΑΝ

FT: Κοντά σε συμφωνία(;)


Η Ελλάδα συζητά με την ΕΕ να πάρει δάνειο έως 50 δις. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να επαναγοράσει χρέος της περίπου στο 75% της ονομαστικής του αξίας καθώς και να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου των 110 δις. ευρώ σε 30 χρόνια και να μειωθεί το επιτόκιό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια της στην Αθήνα και επικαλείται τραπεζικές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Αν υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το EFSF για να επαναγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου στο 70% της ονομαστικής τους τιμής. Στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθεί μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια .

"Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη αλλά βρίσκονται ακόμη σε μία αρχική φάση", είπε ένας τραπεζίτης στην εφημερίδα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώ προσθέτει ότι "υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη χρήση των πόρων του EFSF". Άλλος τραπεζίτης που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι περίπου το 15% έως 20% του χρέους της Ελλάδας συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος. "Σε αντάλλαγμα", πρόσθεσε ο τραπεζίτης, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις, με την παράταση του 3ετούς προγράμματος που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Produced by