01
ΦΕΒ

Ανοίγει παράθυρο για φοροαποφυγή με off shore!


ΤΟΥ ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ
(nontas71@gmail.com)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Την ώρα που προχωρά μετ’ εμποδίων η προσπάθεια καθιέρωσης της αυτόφωρης διαδικασίας για τους φοροφυγάδες, το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει και πάλι διάπλατα τα παράθυρα φοροαποφυγής μέσω τιμολογίων που εκδίδουν εταιρείες με έδρα σε «σκληρούς» φορολογικούς παραδείσους, καθιερώνοντας μάλιστα «ευέλικτες» διαδικασίες απόδειξης της νομιμότητας αυτών των παραστατικών, που θα ανοίξουν ευρύ πεδίο συναλλαγής φοροφυγάδων και επίορκων εφοριακών.

Η σχετική διάταξη, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εξαγγελίες για «πόλεμο στη φοροδιαφυγή », περιλαμβάνεται στα «ψιλά γράμματα» του νομοσχεδίου που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και αποτελεί τη συνέχεια μιας μακράς ιστορίας χαμένων «μαχών» που έχει αρχίσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από το 1994 κατά της φοροδιαφυγής των εταιρειών με παραστατικά υπεράκτιων εταιρειών.
Με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος του 1994 είχε καθιερωθεί γενική «απαγόρευση» στα τιμολόγια από υπεράκτιες εταιρείες.

Είχε προβλεφθεί στο άρθρο 31 του νόμου 2238/1994 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) ότι δεν εκπίπτουν από τα έσοδα των εταιρειών οι δαπάνες «για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από εξωχώρια εταιρεία, καθώς και τα δικαιώματα ή οι αποζημιώσεις που καταβάλλει αυτή σε εξωχώρια εταιρεία για τη χρησιμοποίηση στην Ελλάδα τεχνικής βοήθειας, ευρεσιτεχνιών, σημάτων, σχεδίων, μυστικών βιομηχανικών μεθόδων και τύπων, πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλων συναφών δικαιωμάτων».

Η απαγόρευση «νερώθηκε» το 2002 από τον Νίκο Χριστοδουλάκη, όταν καθιερώθηκε μια εξαίρεση: «Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται δαπάνες που αφορούν αγορά ή μεταφορά στην Ελλάδα αργού πετρελαίου, πετρελαιοειδών ή άλλων προϊόντων για τα οποία δημοσιεύονται δείκτες τιμών χονδρικής πώλησης και τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά προϊόντων».

Τη γενική απαγόρευση επανέφερε, με αρκετά αυστηρή διάταξη, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2010 (Ν. 3842/2010). Μάλιστα, με τη νέα διάταξη (άρθρο 51Β), όχι μόνο καταργήθηκαν οι «πονηρές» εξαιρέσεις της εποχής Χριστοδουλάκη, αλλά καθιερώθηκε γενική απαγόρευση έκπτωσης δαπανών με παραστατικά από εταιρείες που εδρεύουν σε μη συνεργάσιμες χώρες (φορολογικοί παράδεισοι).

Επιπλέον, δυσκόλεψε η φοροαποφυγή με τιμολόγια από εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως η Κύπρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αποδεικνύουν ότι «οι δαπάνες αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίου με σκοπό τη φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή».

Η αυστηρότητα στην αντιμετώπιση των τιμολογίων από «σκληρούς» φορολογικούς παραδείσους δεν κράτησε πολύ. Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που τέθηκαν σε διαβούλευση, επιτρέπεται υπό όρους να εκπίπτουν από το εισόδημα ελληνικών εταιρειών δαπάνες με παραστατικά από off shore εταιρείες.

Το επίμαχο άρθρο

Στο άρθρο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου με τον τίτλο «Ανταπόδειξη για την ακρίβεια των συναλλαγών με επιχειρήσεις που εδρεύουν σε μη συνεργάσιμα με την Ελλάδα κράτη», το οποίο πάσχει και από ασυνταξία, ενδεικτική της προχειρότητας στην επεξεργασία του, προβλέπεται ότι:

«Οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τα κράτη του καταλόγου μη συνεργάσιμων κρατών, εφόσον οι συναλλαγές τους είναι πραγματικές και συνήθεις και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών, εισοδημάτων ή κεφαλαίων στη μη συνεργάσιμη χώρα με σκοπό την φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή, θα αναγνωρίζονται ως δαπάνες των επιχειρήσεων. Το βάρος της απόδειξης θα φέρει η επιχείρηση».

Δηλαδή, μια ελληνική επιχείρηση θα μπορεί να αναγνωρίζει δαπάνη και να αποφεύγει φόρους στην Ελλάδα με παραστατικά από εταιρείες στα Νησιά Κέιμαν, τις Νήσους Μάρσαλ και τους άλλους φορολογικούς παραδείσους για τους μεγαλόσχημους, αν πείθει τον έφορο, ότι είναι «πραγματική και συνήθης» η συναλλαγή του με υπεράκτια εταιρεία.

Πολλοί φοβούνται, ότι πρόκειται για ένα λαμπρό πεδίο συναλλαγής που ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των υπηρεσιών του και των εταιρειών που αποφεύγουν φόρους μέσω υπεράκτιων εταιρειών: Οι εφοριακοί θα έχουν ένα αρκετά «ευέλικτο» πλαίσιο για να χαρακτηρίζουν «πραγματικές και συνήθεις» τέτοιες συναλλαγές, ενώ και οι εταιρείες που επιδιώκουν να γλιτώσουν μεγάλα ποσά φόρων με τέτοιες μεθοδεύσεις θα είναι κατ’ εξοχήν πρόθυμες να «ανταμείψουν» γενναιόδωρα τους υπαλλήλους που θα «νομιμοποιούν» τα παραστατικά τους.

Νέα… πηγή πλούτου για τους εφοριακούς

Πέραν του… κοινωνικού χαρακτήρα που έχει η διάταξη, αφού παρέχει στους εφοριακούς, σε μια περίοδο συμπίεσης των αποδοχών τους, μια καλή, νέα πηγή πλούτου, η προσπάθεια καθιέρωσής της αποκαλύπτει τις παλινωδίες του υπουργείου Οικονομικών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής: Την ίδια ώρα που προσπαθεί να σύρει στο Αυτόφωρο μικροφοροφυγάδες που δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή Φόρο Εισοδήματος, συχνά εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων και όχι εκ δόλου, το υπουργείο ανοίγει το δρόμο στους ισχυρούς φοροφυγάδες για τη μεταφορά φορολογητέων εισοδημάτων σε εξωτικά νησιά…

Διαπραγματεύσεις με Ελβετία για φορο-συνεργασία


Διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας αρχίζουν πολύ σύντομα τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο μέσα στο 2011 να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αμοιβαία παροχή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μέσω λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες.
Η Ελβετία πασχίζει αυτή την περίοδο να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο («προστατεύουμε το τραπεζικό απόρρητο, όχι όμως και τους φοροφυγάδες», είναι το σύνθημα των Ελβετών αξιωματούχων αυτή την περίοδο). Η πρόεδρος της χώρας, σε συνάντηση που είχε στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, εμφανίσθηκε θετική στην υπογραφή συμφωνίας παροχής πληροφοριών.
Ήδη έχουν υπογραφεί 12 τέτοιες συμφωνίες με χώρες που αποτελούν μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Ελβετίας και εκκρεμεί προς επικύρωση από το Κοινοβούλιο της χώρας άλλη μία, με την Ινδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα καθιερώνει υποχρέωση των ελβετικών αρχών να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς υπόπτων στην Ελλάδα για φοροδιαφυγή, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Ως τώρα, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών είναι δυνατό μόνο σε περιπτώσεις δικαστικών ερευνών για σοβαρά αδικήματα και απαιτούνται αρκετά σύνθετες διαδικασίες έγκρισης των σχετικών αιτημάτων των δικαστικών αρχών.

Το θέμα συζήτησαν -μεταξύ των άλλων- στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την πρόεδρο της Ελβετίας Ντόρις Λόιτχαρτ.
Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι εκτός της διμερούς συμφωνίας η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλες τις πληροφορίες που έχει για μεταφορά χρημάτων από την Ελλάδα και στην Ελβετία αλλά και σε άλλες χώρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ‘‘δίχτυα’’ της εφορίας έχουν ήδη πιαστεί χιλιάδες μεγαλοκαταθέτες, που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολογία, αλλά και το πόθεν έσχες.

Το ΣΔΟΕ έχει στα χέρια του λίστες με ονόματα επιχειρηματιών, ελευθέρων επαγγελματιών, μεγαλογιατρών και μεγαλοδικηγόρων, οι οποίοι εμφανίζονται να διατηρούν καταθέσεις σε τράπεζες του Λιχτενστάιν, της Ελβετίας και της Κύπρου .

Produced by