01
ΦΕΒ

Τα κατάφεραν τα ελληνικά ομόλογα


Νικητής κατάφερε να βγει το ελληνικό χρέος τον Ιανουάριο, με την επιστροφή που πρόσφεραν στους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα να διαμορφώνεται στο 3,8%, τη στιγμή που τα ομόλογα της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατέγραφαν απώλειες.

Το «τσιτάτο» «μην πολεμάτε τη Fed» έχει σώσει πολλούς επενδυτές που έχουν επιλέξει να επενδύσουν σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και τους έχει διδάξει να αντιμετωπίζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με σεβασμό.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των επενδυτών είχε προβλέψει χρεοκοπία της Ελλάδας σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το ελληνικό χρέος κατάφερε να «νικήσει» τους αντιπάλους του και να καταγράψει επιστροφή της τάξης του 3,8%.

Την ίδια ώρα, τα ιρλανδικά ομόλογα περιόρισαν τις απώλειές τους, καταγράφοντας την καλύτερή τους απόδοση από τον Δεκέμβριο του 2009, μετά την πτώση 11% το Νοέμβριο, όταν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια. Όπως εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές, η ΕΚΤ ενέπνευσε την αλλαγή του κλίματος, με τις αγορές ομολόγων που πραγματοποίησε.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η ΕΚΤ έχει ξοδέψει 76,5 δις. ευρώ για αγορές ομολόγων από τις 10 Μαΐου, προκειμένου να σταθεροποιήσει τις αγορές που ταρακουνήθηκαν από την κρίση. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα δεν προχώρησε στην αγορά ομολόγων, για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του πρακτορείου, οι αγορές που είχαν επικεντρωθεί σε ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα, συνέβαλαν στην συρρίκνωση του spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund στις 816 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου, κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ των 978 μονάδων βάσης , στα οποία «σκαρφάλωσε» στις 7 Ιανουαρίου.

Το ελληνικό χρέος κατέγραψε κέρδη για πρώτη φορά σε διάστημα 4 μηνών τον Ιανουάριο, κερδίζοντας τα γερμανικά και τα γαλλικά ομόλογα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί με AAA.

"Υπάρχει μια δόση αισιοδοξίας τη στιγμή που άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως οι αξιωματούχοι βρίσκονται πολύ κοντά σε μια πρώτη λύση", σχολιάζει ο Pavan Wadhwa, αναλυτής της JPMorgan Chase & Co.


Produced by