02
ΦΕΒ

Σε τεντωμένο σχοινί η διαβούλευση για το φορολογικό


 Άσκηση λεπτής ισορροπίας αποτελούν οι αλλαγές στις οποίες προσανατολίζεται να προχωρήσει το υπουργείο οικονομικών στον νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στην σημερινή ευρεία σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο μέγαρο της οδού Νίκης με την παρουσία 41 φορέων , κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.

Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ επιχειρεί αυτό το διάστημα να ολοκληρώσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στο αίτημα της τρόικας για σκληρή τιμωρία των φοροφυγάδων και τον κατευνασμό των αντιδράσεων των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι με την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου αντιμετώπιζαν «τεκμήρια» εισοδήματος και αυτόφωρο για μη καταβολή ΦΠΑ.

Ξεκάθαρο είναι ότι η Κυβέρνηση δεν σκέπτεται καν να αποσύρει τις διατάξεις οι οποίες κάνουν πιο αυστηρές τις ποινές όσων φοροδιαφεύγουν ακόμη και αν η ποινή που θα προκριθεί είναι η φυλάκιση από λίγες ημέρες μέχρι μερικά χρόνια .

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν ότι για το 2011 ο στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι να συλληφθεί τουλάχιστον 1,5 δις από τα συνολικά 14 δις που υπολογίζεται ότι χάνονται σε ετήσια βάση από το ΦΠΑ Παραδέχονται όμως επίσης ότι θα πρέπει να αμβλυνθούν οι αιχμές που είχε το πρώτο νομοσχέδιο .

Το ενδεχόμενο φυλάκισης για φοροδιαφυγή είναι κάτι που δεν θέλει να αποσύρει εντελώς το ΥΠΟΙΚ . Η διαδικασία του αυτό φόρου όμως ,θα ξεκινάει από ένα ύψος και πάνω του μη αποδιδόμενου φόρου και θα συνδυάζεται με το χρονικό διάστημα που αδιαφορεί ο φορολογούμενος. Υπενθυμίζεται ότι και σήμερα το αδίκημα της φοροδιαφυγής είναι κακούργημα, καθώς προβλέπεται δεκαετής κάθειρξη για παρακράτηση ή υπεξαίρεση ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ.

Ένα δεύτερο θέμα που δεν υπάρχει διάθεση υποχώρησης είναι το τεκμήριο του εισοδήματος των 11 κλάδων ελευθέρων επαγγελμάτων που εντάχθηκε πρώτη φορά στο νομοσχέδιο Ενδεχόμενη είναι η αναπροσαρμογή των τεκμαρτών ετήσιων εισοδημάτων.

Η λειτουργία του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέας θα ισχύσει . Οι αρμοδιότητες του όμως μάλλον θα περιοριστούν στα όρια των ελέγχων του ΣΔΟΕ , όπως ισχύει και σήμερα. Αναφορικά με το έργο του ΣΔΟΕ μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200.000 ελέγχους και έχει επιβάλλει πρόστιμα 4,5 δις. ευρώ σε επιτηδευματίες που πιάστηκαν να φοροδιαφεύγουν.

Την αύξηση - ανάλογα με το ύψος της τελικής οφειλής του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και του φόρου εισοδήματος.

Όλα αυτά θα συζητηθούν κατά την σημερινή ευρύτατη σύσκεψη που θα γίνει σήμερα το απόγευμα υπό τον υπουργό οικονομικών κ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την συμμετοχή ούτε ενός ούτε δύο αλλά 41 φορέων κοινωνικών και επαγγελματικών ενώσεων . Μεταξύ τους και ο κλάδος των εφοριακών οι οποίοι αντιδρούν την μείωση του ελεγκτικού έργου που προβλέπει για αυτούς το νομοσχέδιο

Ενδεικτικά θα μπορούσε να αναφερθούν ανάμεσα στους αποδέκτες της πρόσκλησης του υπουργού είναι εκπρόσωποι από την ΟΚΕ την ΓΣΣΕ , τον ΣΕΒ , την ΠΑΣΕΓΕΣ, την ΓΣΕΒΒΕ την ΕΣΕΕ την ΕΝΑΕ την ΚΕΕΕ την ΠΣΕ τον ΣΕΤΕ τον ΠΙΣ τον ΔΣΑ την ΕΕΤ το ΤΕΕ τον ΟΕΕ το ΣΕΛΠΕ το ΣΟΕΛ το ΠΟΦΕΕ την ΠΟΕ ΔΥΟ την ΕΝΔΙΕΙΣ την ΠΟΜΙΔΑ τον ΟΤΥΕ την ΕΑΕΕ τον ΣΕΒΒΕ την ΟΤΟΕ τον ΟΒΕ την ΓΣΑΕ τον ΣΕΠΕ την ΟΕΤΕ την ΕΕΠ την WWF Ελλάδας και την Greenpeace.

Ανδρέας Δανός

Produced by