02
ΦΕΒ

Συρρικνώνεται η πλήρης απασχόληση- Το σχέδιο στήριξης


Ποσοστιαία συρρίκνωση κατά 15% δέχθηκε η πλήρης απασχόληση το 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Ωστόσο από τα στοιχεία των Επιθεωρητών Εργασίας αυτό που κυριαρχεί είναι η αδυναμία τους να ελέγξουν τις παρανομούσες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις.

Δηλωτικό της κατάστασης είναι ότι σε ολόκληρη την χώρα υπηρετούν μόλις 366 επιθεωρητές, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν περίπου 900.000 επιχειρήσεις! Δηλαδή, αντιστοιχεί περίπου ένας επιθεωρητής ανά 2.459 επιχειρήσεις…

Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καταδεικνύουν ακόμη ότι το 2010:

 52.888 λιγότερες επιχειρήσεις κατέθεσαν νέες συμβάσεις απασχόλησης στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης παρουσιάζονται μειωμένες κατά 211.804 σε σχέση με το 2009.

 Οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 74.288.

 Αυξημένες κατά 7.875 και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία.

Κάτω από την πιεστική αυτή κατάσταση και με δεδομένο ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2011 (ήδη οι άνεργοι καταμετρώνται σε περίπου 650.000 με προοπτική –σύμφωνα με την ΓΣΕΕ- να αγγίξουν το 1.150.000 έως το τέλος του 2011), η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο (αμφιβόλου όμως επιτυχίας) σχέδιο στήριξης της απασχόλησης.

Ετσι στη χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε το σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης, το οποίο περιλαμβάνει:

 Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης, προϋπολογισμού 150-200 εκ. €. με δυνατότητα επαύξησης.

 Οι Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες ομάδες, με προϋπολογισμό 80 εκ. €.

 Ο ΟΑΕΔ έχει ήδη ενεργοποιήσει είκοσι τρία (23) επιμέρους προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. € και αφορούν συνολικά πάνω από 800.000 ωφελούμενους.

 Προγράμματα για την προώθηση της Κοινωνικής Εργασίας για ΑμεΑ και άνω των 55 ετών - Προϋπολογισμού 75 εκ. €.

 Νέο Πρόγραμμα για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες (ΝΕΕ) με δυνατότητα για πρόσληψη 1 ατόμου ως προσωπικού με πολύ ευνοϊκούς όρους.
 Νέο Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών.

 Συμπράξεις ΟΑΕΔ με φορείς για παροχή συμβουλευτικής σε ανέργους, νέους, και νεοεισερχόμενους.

 Επίσης, την δημιουργία ταμείου κοινωνικής οικονομίας που θα στηρίξει προγράμματα κοινωνικής εργασίας στο πλαίσιο της δημιουργίας συνεταιριστικών ομάδων ή επιχειρήσεων, που θα αποτελούνται από ανέργους ή ευπαθείς ομάδες και θα προσφέρουν κοινωνική εργασία.
Produced by