02
ΦΕΒ

"Προχωρά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων"


Προχωρά η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια εξαγγελία και των δυο κομμάτων που δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι «ουραγός στην Ευρώπη» ως προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.


Χρησιμοποιώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε το επιχείρημα ότι η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών θα οδηγήσει σε υποβάθμιση υπηρεσιών.

Όσο για την απουσία καταλόγου των επαγγελμάτων που θα «απελευθερωθούν», ο υπουργός απάντησε πως ένας τέτοιος κατάλογος, θα δημιουργούσε ενδεχομένως πρόβλημα δικαίου, καθώς «τα επαγγέλματα είναι πολύ κοντά και αν κάποιο δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο, θα εξαιρείτο. Αν τα υπουργεία κρίνουν αναγκαίο έναν τέτοιο κατάλογο, θα το κάνουν. Όλα τα άλλα, είναι προφάσεις για να μην κάνουμε αυτό που ζητά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία».


Απο την πλευρά της ΝΔ , ο εισηγητής της, Μάριος Σαλμάς, δήλωσε υπέρ της «έννοιας της επαγγελματικής ελευθερίας».

Όπως τόνισε, είναι ανοιχτός αλλά επιφυλακτικός ως προς την υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία μελέτη για τις επιπτώσεις των αλλαγών σε κάθε επάγγελμα ξεχωριστά, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε δημοσιονομικό. «Απουσιάζει ένας σχεδιασμός για την διαχείριση του κοινωνικού κόστους, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται νέοι άνεργοι και νέοι φτωχοί», υποστήριξε ο κ. Σαλμάς.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη ρητή ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου, του μηχανικού, του νομίμου ελεγκτή, καθώς και θεμάτων λειτουργίας των δικηγορικών εταιρειών, σε αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα επαγγέλματα, των οποίων οι ισχύοντες περιορισμοί, αίρονται μετά από ένα τετράμηνο, μέσω προεδρικών διαταγμάτων.


Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. «Ο δικηγόρος δεν κρίνεται από την άλφα ή την βήτα τιμή, την ώρα που ο άλλος παίζει το κεφάλι του. Αν είσαι χασοδίκης δεν θα επιβιώσεις. Με το να προστατεύει ο νόμος αυτά τα επαγγέλματα, οδήγησε και στην υπερπροσφορά. Είναι στρεβλός ο αριθμός των δικηγόρων και των μηχανικών - έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού».

«Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των γενικότερων ρυθμίσεων της Ε.Ε.. Θα φέρουν εταιρείες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που θα ισοπεδώσουν τα επαγγέλματα στην Ελλάδα» υποστήριξε ο Άγγελος Τζέκης του ΚΚΕ .

«Αν δεν υπάρχει κατώτατο όριο αμοιβής στον γιατρό, τον δικηγόρο και τον μηχανικό, βλάπτουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το λάθος του μηχανικού είναι η Ρικομέξ, ενώ του δικηγόρου είναι η στέρηση της ελευθερίας και της περιουσίας», παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. «Οι ρυθμίσεις που εισάγονται, είναι κακές ρυθμίσεις. Διάφοροι που δεν θα μπορούσαν καν να επιβιώσουν στην αγορά, θα έρχονται να κάνουν δικαστήριο για 50 ευρώ, ή μελέτη μηχανικών για 100 ευρώ, συν του ότι μειώνονται και οι δημοσιονομικές εισπράξεις», προέβλεψε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.

«Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, είναι πως θα υπάρξει μεγάλο όφελος στην ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, μελέτη επιπτώσεων δεν έχει κατατεθεί, σε παραβίαση των ρυθμίσεων του πρόσφατου κανονισμού της Βουλής» σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προχωρά με προεδρικά διατάγματα χωρίς διαβούλευση, για 400 περίπου επαγγέλματα.
Produced by