02
ΦΕΒ

Γ Παπακωνσταντίνου: Δέχεται συμψηφισμό οφειλών εμμένει στο αυτόφωρο για φοροδιαφυγή


 Του Ανδρέα Δανού

Την θέσπιση συμψηφισμού της καθυστερούμενης απόδοσης φόρου με τις οφειλές για ΦΠΑ προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την διαβούλευση με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όπου φάνηκε να επιμένει με την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής .

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι αντιμετώπιση της υψηλότατης φοροδιαφυγής που φτάνει το 12 δις ευρώ από τα οποία τα 7 δις ευρώ απόκρυψη εισοδήματος και περίπου 5 δις ευρώ από την μη απόδοση ΦΠΑ .

Προανήγγειλε επίσης την αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες . Αναστάτωσε μάλιστα τους συγκεντρωμένους όταν είπε ότι οι ποινές θα είναι αποτρεπτικές της φοροαποφυγής αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι και η ιδέα για αυτόφωρη διαδικασία δεν έχει αποκλειστεί.

Όλοι οι παραγωγικοί φορείς δέχθηκαν την θέση του υπουργού οικονομικών για αυστηρότερες ποινές σε όσους δεν αποδίδουν τους οφειλόμενους φόρους αλλά όλοι κράτησαν αποστάσεις από την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής με την μορφή τουλάχιστον που πρότεινε το φορολογικό νομοσχέδιο την εκκίνηση δηλαδή αυτόφωρης διαδικασίας για την μη απόδοση ΦΠΑ για ποσό άνω των 5000 ευρώ .

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής όπως ακριβώς προέβλεπε και το νομοσχέδιο στην αρχή του μορφή και ζήτησε την αύξηση του αφορολογήτου στα 24.000 ευρώ

Ζήτησαν επίσης να αυξηθεί από το 25% στο 50% το ελάχιστο όριο καταβολής διαφοράς προστίμου προς την εφορία ώστε να μπορεί ο υπόχρεος να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια . Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ) και του εμπορίου (ΕΣΕΕ) τόνισαν και χθες ότι η αύξηση αυτή θα αποτρέψει ην προσφυγή στην δικαιοσύνη και τελικά θα αυξήσει το ποσό των ληξιπρόθεσμών οφειλών προς τις εφορίες.
Ο ΣΜΕΧΑ δια του εκπροσώπου του

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρόεδρο της ΕΕΤ διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανου ο οποίος παρατήρησε ότι δεν θα πρέπει φορτώνονται περισσότερα βάρη στις επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν έκτακτη εισφορά για το 2009 . «Η ετεροχρονισμένη κατά δύο χρόνια φορολόγηση των επιχειρήσεων δημιουργεί πρόβλημα στις επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν ζημιές» είπε ενώ τάχθηκε υπερ της αύξησης της προκαταβολής στο 50% ώστε ο φορολογούμενος να μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια .

Η ΠΟΜΙΔΑ επανέλαβε το αίτημά για την επέκταση του δικαιώματος της περαίωσης στους 70.000 τουλάχιστον εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες από όλη τη χώρα, και ειδικά όταν αυτή δεν έχουν καμιά φορολογικές παραβάσεις. Επίσης ζήτησαν την αναστολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και θέσπιση φορολογικής απαλλαγής για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων .


Όπως μεταδίδαμε κα νωρίτερα, στην αρχική του  τοποθέτηση ο κος Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
 
Δήλωσε επίσης ότι θα λυθούν σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αλλά παραμένει βούληση του υπουργείου να υπάρχουν αυστηρότερες ποινές για όσους αποφεύγουν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Από πλευράς των φορέων και στις αρχικές τοποθετήσεις πρώτο ετέθη το θέμα του συμψηφισμού του οφειλόμενου ΦΠΑ με ενδεχόμενες οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.


"Προχωρά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων"


Προχωρά η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια εξαγγελία και των δυο κομμάτων που δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι «ουραγός στην Ευρώπη» ως προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.


Χρησιμοποιώντας το ευρωπαϊκό παράδειγμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε το επιχείρημα ότι η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών θα οδηγήσει σε υποβάθμιση υπηρεσιών.

Όσο για την απουσία καταλόγου των επαγγελμάτων που θα «απελευθερωθούν», ο υπουργός απάντησε πως ένας τέτοιος κατάλογος, θα δημιουργούσε ενδεχομένως πρόβλημα δικαίου, καθώς «τα επαγγέλματα είναι πολύ κοντά και αν κάποιο δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο, θα εξαιρείτο. Αν τα υπουργεία κρίνουν αναγκαίο έναν τέτοιο κατάλογο, θα το κάνουν. Όλα τα άλλα, είναι προφάσεις για να μην κάνουμε αυτό που ζητά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία».


Απο την πλευρά της ΝΔ , ο εισηγητής της, Μάριος Σαλμάς, δήλωσε υπέρ της «έννοιας της επαγγελματικής ελευθερίας».

Όπως τόνισε, είναι ανοιχτός αλλά επιφυλακτικός ως προς την υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία μελέτη για τις επιπτώσεις των αλλαγών σε κάθε επάγγελμα ξεχωριστά, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε δημοσιονομικό. «Απουσιάζει ένας σχεδιασμός για την διαχείριση του κοινωνικού κόστους, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται νέοι άνεργοι και νέοι φτωχοί», υποστήριξε ο κ. Σαλμάς.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη ρητή ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου, του μηχανικού, του νομίμου ελεγκτή, καθώς και θεμάτων λειτουργίας των δικηγορικών εταιρειών, σε αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα επαγγέλματα, των οποίων οι ισχύοντες περιορισμοί, αίρονται μετά από ένα τετράμηνο, μέσω προεδρικών διαταγμάτων.


Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου. «Ο δικηγόρος δεν κρίνεται από την άλφα ή την βήτα τιμή, την ώρα που ο άλλος παίζει το κεφάλι του. Αν είσαι χασοδίκης δεν θα επιβιώσεις. Με το να προστατεύει ο νόμος αυτά τα επαγγέλματα, οδήγησε και στην υπερπροσφορά. Είναι στρεβλός ο αριθμός των δικηγόρων και των μηχανικών - έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού».

«Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των γενικότερων ρυθμίσεων της Ε.Ε.. Θα φέρουν εταιρείες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που θα ισοπεδώσουν τα επαγγέλματα στην Ελλάδα» υποστήριξε ο Άγγελος Τζέκης του ΚΚΕ .

«Αν δεν υπάρχει κατώτατο όριο αμοιβής στον γιατρό, τον δικηγόρο και τον μηχανικό, βλάπτουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το λάθος του μηχανικού είναι η Ρικομέξ, ενώ του δικηγόρου είναι η στέρηση της ελευθερίας και της περιουσίας», παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. «Οι ρυθμίσεις που εισάγονται, είναι κακές ρυθμίσεις. Διάφοροι που δεν θα μπορούσαν καν να επιβιώσουν στην αγορά, θα έρχονται να κάνουν δικαστήριο για 50 ευρώ, ή μελέτη μηχανικών για 100 ευρώ, συν του ότι μειώνονται και οι δημοσιονομικές εισπράξεις», προέβλεψε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ.

«Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, είναι πως θα υπάρξει μεγάλο όφελος στην ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, μελέτη επιπτώσεων δεν έχει κατατεθεί, σε παραβίαση των ρυθμίσεων του πρόσφατου κανονισμού της Βουλής» σημείωσε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προχωρά με προεδρικά διατάγματα χωρίς διαβούλευση, για 400 περίπου επαγγέλματα.


Produced by