02
ΦΕΒ

Χρυσοχοϊδης: «Απαντάμε στην κρίση με ρευστότητα μέσω του ΕΤΕΑΝ και νέες επενδύσεις»


«Η κρίση ζητά απαντήσεις. Οι απαντήσεις δεν έρχονται μόνες τους. Έρχονται με επενδύσεις, έρχονται με ανάπτυξη» τόνισε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε την τεράστια σημασία που έχουν για την επανεκκίνηση της οικονομίας οι επενδύσεις του δημόσιου τομέα, με πόρους του ΕΣΠΑ , ύψους 22 δις €. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του «θέλουμε να κατευθύνουμε τις δημόσιες επενδύσεις εκεί όπου θα δίνουν προστιθέμενη αξία και θα γίνουν ο αναπτυξιακός σπινθήρας, προκειμένου να δημιουργούν υποδομές ευκαιρίας και προϋποθέσεις για ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας».

Ο ρόλος του ΕΤΕΑΝ στην προσπάθεια που γίνεται για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να είναι καθοριστικός καθώς αποτελεί το νέο κρατικό χρηματοδοτικό φορέα της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ. Μαζί με τον επενδυτικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, το ΕΤΕΑΝ αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από επενδύσεις. Επιπρόσθετα, αποτελεί τομή για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, αφού για πρώτη φορά δημιουργείται ένας φορέας, ο οποίος όχι μόνο θα παρέχει εγγυοδοτικά και αντεγγυοδοτικά προϊόντα, αλλά θα συνεπενδύει σε διάφορα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής και θα προσφέρει όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά προϊόντα στις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρώτο πακέτο στήριξης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δις ευρώ, με δράσεις μέσω του ΕΤΕΑΝ, όπως είναι τα Ταμεία Επιχειρηματικότητας, Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, Ενάλιο, Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Jeremie. Το πακέτο αυτό θα διοχετευθεί στην αγορά, σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες, από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2011. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, συνολικού ύψους 650 εκ €, το οποίο υλοποιείται αυτή τη στιγμή και έχουν ήδη δαπανηθεί περίπου 150 εκ €, με πολύ θετικούς ρυθμούς απορρόφησης από την πλευρά των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης στην προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ενεργοποίηση ευνοϊκών δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει όλη την προσπάθεια για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη χρηματοδότηση όλων των πρωτοβουλιών και τέλος τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο τμήμα του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε οι δημόσιες υποδομές, οι δημόσιες επενδύσεις να βοηθήσουν την ιδιωτική οικονομία» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης. Και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε με πολύ αγώνα καθημερινά έτσι ώστε και την αρνητική ψυχολογία να ανατρέψουμε, αλλά και την πραγματική οικονομία να βελτιώσουμε. Είναι μεγάλο στοίχημα. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε, όχι γιατί απλώς ρητορικά το εκφράζουμε, αλλά γιατί καθημερινά και συστηματικά βάζουμε μπροστά και ξετυλίγουμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».

Produced by