03
ΦΕΒ

Φωτιά στις τιμές των ακινήτων


 Φωτιά στις τιμές των ακινήτων αναμένεται να βάλει από το καλοκαίρι η αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών αφού οι αυξήσεις αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Αυτό αποκάλυψε κατά την διάρκεια της χθεσινής διαβούλευσης για το φορολογικό νομοσχέδιο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, παρόντων και των εκπροσώπων της ΠΟΜΙΔΑ των κατασκευαστών και μεσιτών ακινήτων.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Πλασκοβίτης τόνισε ότι η αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων θα έχει ως στόχο την προσέγγιση της αντικειμενικής τιμής με αυτήν της αγοραίας.

Με τον τρόπο αυτό τιμές για τα εντός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια θα φθάσουν τα επίπεδα των αγοραίων τιμών, δηλαδή αυτά με τα οποία σήμερα γίνονται οι αγοραπωλησίες. Αυτό σημαίνει ότι για κάποιες περιοχές της χώρας θα υπάρξει ακόμη και διπλασιασμός των τιμών.

Με μια τέτοια μεθοδολογίας αναθεώρηση θα προκύψουν τεράστιες επιβαρύνσεις σε μια σειρά από φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα. Συγκεκριμένα :
1. Στον φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

2. Στους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συνοδευτεί από αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο.

3. Στα συμβόλαια και μετεγγραφές θα αυξηθούν, καθώς αυξάνονται τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.

4. Στον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες και στις εξοχικές κατοικίες.

5.Στα τεκμήρια των κατοικιών. Οι αντικειμενικές αξίες θα παρασύρουν προς τα πάνω και τα τεκμήρια διαβίωσης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία, καθώς υπολογίζονται βάσει των αξιών που πλέον θα είναι οι αγοραίες..

7. Στο τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ο υπολογισμός του γίνεται βάσει των αντικειμενικών αξιών. Οπότε και αυτό θα αυξηθεί οδηγώντας σε αύξηση του τελικού λογαριασμού της ΔΕΗ.

Οι νέες τιμές αναμένεται να είναι έτοιμες την Ανοιξη, καθώς οι αρμόδιες Επιτροπές του υπουργείου έχουν αναλάβει την συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων από μεσιτικά γραφεία για τις τιμές αγοραπωλησίας και ενοικίασης οικιών, καταστημάτων και γραφείων σε όλη τη χώρα.
Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών έχει προγραμματιστεί ί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η αναπροσαρμογή θα είναι προς τα πάνω σχεδόν για το σύνολο των περιοχών, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου θα υπάρχουν και μειώσεις.

Ανδρέας Δανός
Produced by