04
ΦΕΒ

Goldman: Προτέπει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας Αλεξάντερ Ντιμπέλιους προειδοποιεί για τους κινδύνους που περικλείει μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας και προτρέπει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», λέει ο κ. Ντιμπέλιους στην εφ. Bild („Μπιλτ», 04.04.11). Εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητο «ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής».


Μολονότι η χώρα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη , λέει ο κ. Ντιμπέλιους και «δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποτυχία ενός μεγάλου νομισματικού συστήματος». Προσθέτει πως «η έγκαιρη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι το μικρότερο κακό. Τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν κατά πολύ».


Ο κορυφαίος τραπεζίτης - διευθύνει τη Goldman Sachs Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης - αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για το ευρώ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ περισσότερο από όσο κοστίζει η κρίση. Τα πλεονεκτήματα για αυτήν είναι τεράστια, και η Γερμανία σήμερα να είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρητικά να μπορεί να αντέξει μόνη της την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Αυτό φυσικά δεν το θέλει κανείς και ούτε θα συμβεί, λέει ο κ. Ντιμπέλιους στη Bild, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γερμανόφωνη εφημερίδα.


Επικριτικά πάντως αντιμετωπίζει την πληθώρα προτάσεων που έρχονται από τις πολιτικές ηγεσίες για τη σταθεροποίηση του ευρώ. «Στις χώρες της Ευρωζώνης και στις Βρυξέλλες υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά σχέδια για τη διάσωση του Ευρώ. Οι συζητήσεις και οι νέες ειδήσεις που έρχονται συνεχώς προκαλούν ανησυχία στις αγορές και τους επενδυτές», λέει ο κ. Ντιμπέλιους.
Produced by