04
ΦΕΒ

Citigroup: Πολιτικοί λόγοι καθυστερούν την αναδιάρθρωση. Απαραίτητο haircut 50%


«Οικονομικοί λόγοι επιβάλουν την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά το ήμισυ, αλλά πολιτικοί λόγοι καθιστούν αναγκαία την αναμονή ολοκλήρωσης των μέτρων αντιμετώπισης αναταράξεων στο τραπεζικό σύστημα», υποστηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup , καθ. Βίλχελμ Μπούιτερ, σε συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.


«Μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε σημαντικές αναταράξεις και θα απαιτούσε νέα κρατική βοήθεια», όπως εκτιμά, ενώ προσθέτει πως γίνονται προσπάθειες επιμήκυνσης, για να έχουν χρόνο οι τράπεζες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες ζημιές.  «Αυτός είναι ο μόνος λόγος των καθυστερήσεων. Καθυστερείται η αναδιάρθρωση προκειμένου να προετοιμαστεί αυτό το πλαίσιο», λέει ο αναλυτής της Citigroup

Όπως ανέφερε, πάνω από το μισό του ελληνικού χρέους των 360 δις ευρώ βρίσκεται «εκτός συνόρων», ενώ μεταξύ των πιστωτών βρίσκονται και «συστημικά σημαντικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία άριστα δικτυωμένα πολιτικά».

Ο κ. Μπούιτερ υπογραμμίζει ότι όλα τα μέτρα που προτείνονται για τον περιορισμό του χρέους Ελλάδας και Ιρλανδίας είναι χρήσιμα, όταν οδηγούν στην πραγματική μείωση του. Τάσσεται δε υπέρ της ενίσχυσης του Ταμείου "EFSF" με τα μέσα εκείνα που θα βοηθούσαν στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.
Produced by