06
ΦΕΒ

Η Μέρκελ στήνει οικονομικό ράιχ στην Ευρωζώνη


Εδωσε υπόσχεση-αντάλλαγμα για ενίσχυση του Ταμείου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θέλει όμως να περάσει όλους τους όρους της για το περίφημο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και κοινής οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης».

Να περάσει την γερμανική οικονομική συνταγή, στη φορολογική πολιτική , τις συντάξεις ή τον καθορισμό των μισθών σε κάθε χώρα ανάλογα με την ανταγωνιστικότητά της, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της πλειοψηφία των 27 ηγετών.

Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στις αγορές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε μια «θολή» περιγραφή της «τελικής λύσης» για την έξοδο από την κρίση χρέους.

Και κάπως έτσι η  αλήθεια είναι ότι για ακόμη  μια φορά η Σύνοδος δεν κινήθηκε πιο μπροστά από προηγούμενες φορές ως προς τα βασικά προβλήματα που την απασχολούν. Ο πρόεδρος της Ε.Ε Βαν Ρομπάι εξάλλου τα είπε όλα. Τόνισε πως ο ίδιος εξουσιοδοτήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να «συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με μέλη και μη μέλη της Ευρωζώνης».

Άλλη μια σύνοδος κορυφής έληξε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα καθώς το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει μεν ότι θα υπάρξει πακέτο λύσης, οι λεπτομέρειες όμως θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο.
Γαλλία και Γερμανία προσήλθαν στο τραπέζι με κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όμως συνάντησαν πολλά βέτο, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία.

Βροχή οι αντιδράσεις

Δεκαοκτώ με δεκαεννέα ηγέτες από τους 27 φαίνεται ότι αντέδρασαν έντονα, τόσο για τον τρόπο υποβολής αυτών των προτάσεων όσο και για το περιεχόμενό τους.

Το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία διαφωνούν ως προς την κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στους μισθούς, η Ιρλανδία προέβαλε βέτο ως προς τις φορολογικές αλλαγές των επιχειρήσεων, η Αυστρία έβαλε βέτο στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την εναρμόνισή τους σε όλη την ευρωζώνη . Τέλος τόσο το Βέλγιο, όσο και το Λουξεμβούργο έβαλαν βέτο στην εναρμόνιση του ΦΠΑ.
Επίσης η Βρετανία απέρριψε την απαίτηση της κυρίας Μέρκελ να εφαρμοσθεί το λεγόμενο «Ευρωπαϊκού Εξάμηνο», δηλαδή η εξέταση των προϋπολογισμών κάθε χώρας από την Κομισιόν δύο φορές το χρόνο.

Η Ελληνική πλευρά

Η Ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρξουν πιέσεις και όροι για να δοθεί η βοήθεια, ανέφεραν στελέχη της κυβέρνησης. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του ήδη υπάρχοντος δανείου είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, μαζί με το υπόλοιπο πακέτο και η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μείωση του επιτοκίου.

Το κλίμα που κυριάρχησε άφησε να διαφανεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει Κίνα ή Ινδία και δεν πρόκειται να πάρει νέα μέτρα.

 "Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι από αυτές τις προτάσεις και, ακόμα περισσότερο, μπορώ να το πω αυτό, μετά από τη συζήτηση που κάναμε και σήμερα. Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω. Και σαφώς, όλα αυτά τα οποία συζητήθηκαν σήμερα, δεν μεταφράζονται επ' ουδενί σε νέα μέτρα για την Ελλάδα" είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.


Τα ανταλλάγματα

Σε αντάλλαγμα, η Άγκελα Μέρκελ θα κάμψει της αντιστάσεις της σχετικά με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ευρωζώνης, η πιστωτική ικανότητα του οποίου περιορίζεται αυτή τη στιγμή μόλις στα 250 δις. ευρώ, και δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να βοηθήσει χώρες της περιοχής, όπως η Ισπανία, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Άλλωστε η Γερμανίδα Καγκελάριος ζητά από τους ευρωπαίους εταίρους, συνεπικουρούμενη πάντα από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί , συγκεκριμένα ανταλλάγματα για να συμφωνήσει στη διεύρυνση του EFSF στα 440 δις. ευρώ. Τα μέτρα που καλούνται να συνυπογράψουν οι εταίροι Γερμανίας και Γαλλίας, είναι η νομοθετική θέσπιση ανώτατων ορίων για το δημόσιο χρέος, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανάλογα με τις δημογραφικές εξελίξεις, η κατάργηση κάθε αυτόματης σύνδεσης μεταξύ μισθών και πληθωρισμού και η θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφές ότι ως αντάλλαγμα για να πει το "ναι" το Βερολίνο στα σχέδια για τον νέο μηχανισμό στήριξης, φέρεται ότι ζητούσε μεταξύ άλλων:

 -Κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και σύνδεση των αυξήσεων με την παραγωγικότητα και την αύξηση του ΑΕΠ

-Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής

-Εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών εντός Ευρωζώνης και

-Νομοθετική κατοχύρωση του πλαφόν σε έλλειμμα και χρέος.

 

Το τελικό ανακοινωθέν

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε ο Χ. Ρομπέι, «υπάρχει δέσμευση για την ενίσχυση της προσπάθειας για να εξευρεθεί λύση και να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση σε τέσσερα σημεία».
Το ανακοινωθέν είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του Δεκεμβρίου καθώς οι ενστάσεις έμειναν μέχρι αργά το βράδυ. Στο ανακοινωθέν επαναλαμβάνεται η δέσμευση:

1. Να διεξαχθούν «φιλόδοξα» στρες τεστ στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις διαρροές η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, προκειμένου να πει το ναι στην αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου στήριξης και τα χαμηλότοκα δάνεια για τις λεγόμενες προβληματικές χώρες, απαίτησε να υπερψηφιστεί το σχέδιο τον Μάρτιο και να εφαρμοστεί από όλες τις χώρες μέσα σε 12 μήνες.
Η απαίτηση αυτή, δημιούργησε έντονες αψιμαχίες μέσα στην αίθουσα και «μεγάλη ένταση» αναφέρει πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

2. Να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση.
3. Να ενισχυθεί ο τρόπος λειτουργίας του EFSF και να αυξηθούν οι δυνατότητες τους.
4. Nα εξεταστεί η περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης.

 

 

 

Produced by