07
ΦΕΒ

Ναι σε όλα εκτός από νέα μέτρα


Η αποφυγή νέου πακέτο μέτρων για τα χρόνια από το 2012 και μετά θα είναι ο απώτερος στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που ξεκινά σήμερα με την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης για τα 15 δις ευρώ της τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δις ευρώ .

Η κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση θα αποτελέσει πρόκριμα εξελίξεων όχι μόνο για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής στο τέλος Μαρτίου αλλά και για την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια .

Στην διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα εκτός από οικονομικά αναμένεται να υπάρξουν και πολιτικά επιχειρήματα . Το ΥΠΟΙΚ θα επιχειρήσει να εξηγήσει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι αρκετά όχι μόνο για φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια . Η τριετία 2012 -2014 αλλά και το 2015 και το 2016 και το 2017 μπορούν να καλυφθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους με την πλήρη απόδοση των υφιστάμενων μέτρων .

Εκτός αυτού θα τεθεί ως θέμα στο ενδεχόμενο ότι η λήψη ενός νέου πακέτου αντιλαϊκών που θα έρθει σε μια ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη για την περιοχή μας στιγμή είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη που θα τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια.

Η όλη προσπάθεια έχει ως στόχο η Κυβέρνηση να αποφύγει την ανακοίνωση νέων μέτρων τουλάχιστον στην παρούσα φάση . Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα ζητήσει σε αντάλλαγμα για κάτι τέτοιο η ηγεσία των ελεγκτών .

Πάντως στις συναντήσεις που θα έχουν εκτός από τον υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα περιλάβουν των σύνολο σχεδόν των ελληνικών υπουργείων κοινωνικούς εταίρους αλλά και ιδιωτικές τράπεζες θα ζητήσουν και έως τώρα έκθεση πεπραγμένων από όλους .

Οι βασικοί τομείς που θα επικεντρώσουν την προσοχή τους είναι αυτοί στους οποίους υπάρχουν καθυστερήσεις ή αστοχίες συγκεκριμένα:

1.Την αναμόρφωση του δημοσίου . Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνουν την μείωση του μεγέθους του δημοσίου με την χρησιμοποίηση ή απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού , νέες περικοπές του νέου μισθολογίου που θα λειτουργήσει από το καλοκαίρι αλλά και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών που αν και δέσμευση από το περασμένο παραμένουν λόγια

2.Τις αλλαγές στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ . Το ζητούμενο εδώ είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα και να προωθηθούν άμεσα αλλαγές ( μετακινήσεις προσωπικού περικοπές στα λειτουργικά έξοδα ) οι οποίες θα εξασφαλίσουν την περικοπή των 800 εκ ευρώ στα τέλη του χρόνου.

3.Το «συμμάζωμα» των φορέων της γενικής Κυβέρνησης από όπου το δημόσιο αναμένει 2,4 δις εξοικονόμιηση από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 500 εκ ευρώ από τον Καλλικράτη .

4.Την συνέχιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης . Συγκεκριμένα η τρόικα αναμένει το κούρεμα και των επικουρικών συντάξεων επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αλλά και μελέτη βιωσιμότητας για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων . Μάλιστα η τρόικα ζητά την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ σε όλους τους κλάδους .

5.Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με την . αύξηση των ωρών εργασίας την γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων και μείωση των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα .

Ανδρέας ΔανόςProduced by