07
ΦΕΒ

Der Spiegel: Μίζες €55 εκατ. για προμήθεια γερμανικών υποβρυχίων


Οι ύποπτες διαδρομές 55 εκατ. ευρώ, που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως μίζες Ελλήνων αξιωματούχων, προκειμένου το 2000 να προμηθευτεί η χώρα μας τέσσερα γερμανικά υποβρύχια τύπου U-214, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των γερμανικών αλλά και των ελληνικών εισαγγελικών αρχών.

Η υπόθεση λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά τις σημαντικές αποκαλύψεις που κάνει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel , σύμφωνα με τις οποίες στελέχη της προμηθεύτριας εταιρίας HDW και της εταιρίας συμβούλων Ferrostaal AG σε καταθέσεις τους αποκάλυψαν ότι οι δύο εταιρίες είχαν συστήσει από κοινού ομάδα με το όνομα «Team A», με σκοπό τη διαχείριση αυτών των 55 εκατ. ευρώ κατά τρόπο ώστε το 2000 η τότε ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας –επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου– να εγκρίνουν την προμήθεια των 4 γερμανικών υποβρυχίων, συνολικής αξίας 1,14 δισ. ευρώ, έναντι των προσφορών που υπήρχαν από Γαλλία , Σουηδία και Ολλανδία.

Η συμφωνία όντως «έκλεισε» και σύμφωνα με αυτή, τα τρία από τα υποβρύχια θα κατασκευάζονταν σε ελληνικό ναυπηγείο και το ένα στα ναυπηγεία του Κιέλου.

Πρόκειται για το υποβρύχιο «Παπανικολής», τη συμφωνία για το οποίο είχε επιδιώξει να ακυρώσει το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή, επειδή το υποβρύχιο… έγερνε. Το Der Spiegel στο σχετικό άρθρο του περιγράφει, με βάση τις καταθέσεις των στελεχών της HDW και της Ferrostaal, τις «υπόγειες» διαδρομές μεγάλων ποσών, ενώ αναφέρει και συγκεκριμένα ονόματα Γερμανών αλλά και Ελλήνων που εμπλέκονται με διαφορετικούς τρόπους στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού, η έρευνα της Εισαγγελίας του Μονάχου έφερε στο φως λίστα αποδεκτών συνολικού ποσού 55 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ συνολικά για την υπόθεση αναμένεται να κληθούν σε δίκη τουλάχιστον 50 άτομα!

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Spiegel, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις, σχολιάζοντας ότι πέρα από όσα έγιναν την περίοδο 2000-2004, η σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου επικύρωσε τελικά τη συμφωνία για τον «Παπανικολή».

Αντίδραση Τσοχατζόπουλου

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, το οποίο χαρακτήρισε «ψευδές και συκοφαντικό» για την αναφορά που κάνει ότι ως υπουργός την επίμαχη περίοδο ο κ. Τσοχατζόπουλος σύστησε συνεργάτη του σε συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία.

«Ουδέποτε συνέστησα οιονδήποτε συνεργάτη μου στην εν λόγω εταιρεία, ούτε είχα οιαδήποτε σχέση με συνεργάτες της», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Τσοχατζόπουλος, ζητώντας από το περιοδικό την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας «σε σχέση με όσα ανυπόστατα και συκοφαντικά περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα για το πρόσωπό του», διαφορετικά, όπως αναφέρει, «θα αναγκαστεί και πάλι να προσφύγει στη γερμανική δικαιοσύνη όπως και το 2004, όταν το ίδιο περιοδικό επιχείρησε με ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς να με εμπλέξει σε άλλη υπόθεση και τελικά καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε σε επίσημη διάψευση».

Απο πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος , με παρέμβαση του τόνισε πως τα δημοσιευθέντα θα ερευνηθούν σε βάθος και το ταχύτερο, όχι μόνο από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Produced by