07
ΦΕΒ

ΥΠΑΑ: Επίσκεψη τρόικας και τρία ζητήματα


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικα με τον υπουργό περιφερειακής ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Οι εκκρεμότητες που εντοπίστηκαν από το κλιμάκιο ήταν σχετικά με το νόμο την αδειοδότηση και απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και το one stop shop.

Συγκεκριμένα, η Τρόικα ζήτησε να κατατεθεί το ν/σ μέχρι τον Απρίλιο, ενώ η ηγεσία του υπουργείου δήλωσε πως θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Παράλληλα, ζητήθηκε να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη νέα αρχή για τις δημόσιες συμβάσεις.

Όπως γνωστοποιήθηκε, στις 15 Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις για τον νέο επενδυτικό νόμο ύψους 2,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 650 εκατ ευρώ θα είναι επιδοτήσεις και το υπόλοιπο ποσό φοροαπαλλαγές.

Επιπλέον, ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα μεταξύ στελεχών του ΟΠΕ του ΕΟΤ και του Invest In Greece ώστε σύντομα να υπάρχει εθνικό brand για τις εξαγωγές μας, με τους φορείς αυτούς να οργανώνουν τη στρατηγική.

Σχετικά με τη συμφωνία για τη μείωση των τιμών, ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε πως θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός αντί για 10 θα ενταχθούν στα κονδύλια του ΕΣΠΑ 11 έργα με προϋπολογισμό 4,65 δισ ευρώ.
Produced by