07
ΦΕΒ

Υπ. Εργασίας: Σε καλό κλίμα η συνάντηση. Σύμπνοια για το ασφαλιστικό


Το φλέγον θέμα των εργασιακών σχέσεων ήταν αντικείμενο μιας εκ των συναντήσεων της τρόικα, φυσικά με το Υπουργείο Εργασίας.  Ετέθησαν τα θέματα των ρυθμίσεων που αφορούν στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα οποία αποτελούν δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Νέα χρονοδιαγράμματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν ζητήθηκαν από την τρόικα, αλλά τεχνικά η συζήτηση παραμένει ανοιχτή. Από πλευράς υπουργείου, υποστηρίζεται πως οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νόμο Λοβέρδου, για την δοκιμαστική πρόσληψη ενός έτους και τον υπολογισμό των υπερωριών είναι επαρκείς.

Όσον αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, θα προχωρήσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, πράγμα στο οποίο συμφωνούν και οι δυο πλευρές. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ταχύτητα της εφαρμογής και ζήτησαν να ενημερωθούν για τον ρόλο των γνωμοδοτήσεων από τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως του ΣΕΠΕ στην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ.

Η κ. Κατσέλη ενημέρωσε για την ανάγκη μεγαλύτερης πληροφόρησης των ενδιαφερομένων από τους κοινωνικούς εταίρους για το περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής του νέου θεσμού (με δεδομένο ότι 1000 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει ενημέρωση από το ΣΕΠΕ) και για την πρωτοβουλία της Υπουργού να ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων. Όπως όμως επισημαίνουν στελέχη του Υπουργείου, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην κατοχύρωση της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Συζητήθηκε επίσης και το θέμα του δικαιώματος του Υπουργού Εργασίας για την επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, και οι ελεγκτές ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της Υπουργού να ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και την δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων για την εφαρμογή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ειδικότερα, πιθανολογείται πως δεν θα επεκτείνονται κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις πολύ πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ ρόλο στις γνωματεύσεις πρόκειται να διαδραματίσει και το ΣΕΠΕ.

Σχετικά με το ασφαλιστικό υπήρξε σύγκλιση απόψεων, εξέλιξη που θεωρείται από στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θεωρούν ως ιδιαίτερα θετική. Η τρόικα δέχθηκε με βάση τις αναλογιστικές μελέτες της κύριας σύνταξης, (για τα τρία μεγάλα Ταμεία) τη βιωσιμότητα του συστήματος και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις κύριες συντάξεις . Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν πάντως να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ, και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ανάλογα με τα αποτελέσματα, να δρομολογηθούν από τις αρχές του 2012, οι διαδικασίες της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε το κλιμάκιο για την πορεία της ενοποίησης των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων η οποία ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και την πορεία της συγκρότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας, και τάχθηκαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστερήσεις.

Ενημερώθηκαν επίσης για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού για την υποστήριξη της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ζήτησαν την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη του σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στους υπόλοιπους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.


Produced by