08
ΦΕΒ

Τρόικα: Διορθώστε τις αποκλίσεις ή πάρτε νέα μέτρα


 «Η διορθώνετε τις αποκλίσεις ή πρέπει να πάρετε πρόσθετα μέτρα» ήταν το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσαν οι ελεγκτές από την ΕΕ το ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την χθεσινή πεντάωρη συνάντηση τους με τον υπουργό οικονομικών με στο ξεκίνημα της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του μνημονίου .

Οι ελεγκτές έδειξαν χθες ανήσυχοι τόσο για τις αποκλίσεις των εσόδων του προηγούμενου χρόνου οι οποίες αν και περιορίστηκαν στο τέλος στα 230 εκ ευρώ είχαν ως προωθητική δύναμη έκτακτα μέτρα όπως η περαίωση της δεκαετίας 2000-2009 η οποία απέδωσε παραπάνω από 750 εκ ευρώ , έσοδα , που δεν θα επαναληφθούν το 2011 . Το «αντίβαρο» της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα αποδώσει αν όλα πάνε καλά περίπου 550- 600 εκ ευρώ την περίοδο Οκτωβρίου Δεκεμβρίου .

Η τρόικα εξέφρασε επίσης προβληματισμό αν η έκτακτη εισφορά προς της επιχειρήσεις θα αποδώσει και για το 2011 όπως και το 2010 τα αναμενόμενα 600 εκ ευρώ .

Οι ελεγκτές δεν ξέχασαν επίσης να αναφέρουν το γεγονός ότι εκτός από τα έκτακτα μέτρα , τα έσοδα πλησίασαν τον στόχο μετά τις δύο αναθεωρήσεις του στόχου για τα έσοδα μέσα στο 2010 ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαρθρωτικών προβλημάτων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ζήτησαν στην συνέχεια χρονοδιάγραμμα αλλά και σχέδιο για την βελτίωση της πορείας των τακτικών εσόδων και τα στοιχεία του τριετούς σχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που αποτελεί και μια από τις απαιτήσεις του μνημονίου . Επίσης απαίτησαν επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης του συστήματος συλλογής των φόρων και θέσπιση μετρίσιμων και δεσμευτικών στόχων .

Στο σκέλος των δαπανών ικανοποίησαν μεν τα ποσοστά ( μείωση πρωτογενών κατά 12,3 % το 2010 ) . Δεν ικανοποίησαν όμως καθόλου τα 8,3 δις ευρώ από υποχρεώσεις των φορέων κυρίως της γενικής Κυβέρνησης ( νοσοκομεία ΟΤΑ ασφαλιστικά ταμεία ) τα οποία εκ των πραγμάτων μεταφέρονται για πληρωμή το 2011 απειλώντας τους στόχους του τρέχοντος έτους .

Στο ίδιο πλαίσιο, η τρόικα ζήτησε να μάθει τις βασικές κατευθύνσεις του νέου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα αν υπάρχει εξοικονόμηση πλέον των προβλεπόμενων από το μνημόνιο 400 εκ για φέτος και ποιο θα είναι το μελλοντικό καθεστώς εργασίας και αναπλήρωσης των κενών θέσεων προσωπικού. Ζήτησαν επίσης και το χρονοδιάγραμμα για την συγχώνευση αδρανών και ανενεργών διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων σε δημόσιους οργανισμούς και υπουργεία .

Το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα ήταν ένα ακόμη θέμα της χθεσινής συνάντησης αλλά συμφωνήθηκε να συζητηθεί διεξοδικά κατά τις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ .

Σε γενικό πλαίσιο τέθηκε επίσης και το θέμα του σχεδιασμού της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής των επόμενων ετών . Τα μέτρα δηλαδή ύψους 12,77 δις που θα πρέπει να κατανεμηθούν για τα χρόνια από το 2012 μέχρι και το 2014 με ουρά που θα πρέπει να εκπληρωθεί μέχρι και το 2015 .

Τα μέτρα του 2011 αλλά και τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και τα μέτρα που θα υιοθετηθούν τα επόμενα χρόνια αποφασίστηκε να συζητηθούν από σήμερα το απόγευμα και μετά .

Σήμερα το πρωί ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πάρει μια ανάσα κατά την συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ η στάση του οποίου είναι ιδιαίτερα φιλική απέναντι στην χώρα μας αφού έχει ταχθεί υπέρ της επιμήκυνσης χρέους και υπέρ της ενίσχυσης του EFSF αλλά και υπερ της έκδοσης ευρωομολόγου .

Ανδρέας Δανός


Produced by