08
ΦΕΒ

Στην Αθήνα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ


Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας για την Ευρωζώνη θα απασχολήσει τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Ο κ. Γιουνκέρ θα συναντηθεί επισης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, ενώ το απόγευμα θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, χθες, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να καταμετρηθούν οι παράνομοι μετανάστες, ενώ τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας θα καταθέσουν πλαίσιο εξέτασης και κατηγοριοποίησής τους. Έγιναν προτάσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους εργοδότες που μισθώνουν λαθρομετανάστες. "Δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική νομιμοποίηση", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Υπατία (Πατησίων και Ηπείρου) η θέση της κυβέρνησης είναι ότι "δεν εκβιαζόμαστε", ενώ επανελήφθη η πρόταση που είχε διατυπωθεί και προ εβδομάδος, οι συγκεκριμένοι μετανάστες "να εξετασθούν κατά περίπτωση και ατομικά".

"Ισχύει η θέση μας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω γιατί καμία πράξη δεν μπορεί να εκβιάσει και να ανατρέψει τη νομιμότητα στις δράσεις της ελληνικής πολιτείας", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

Produced by