08
ΦΕΒ

Δημοπρασία εντόκων: Μια αχτίδα αλλά όχι ο ήλιος …


 H διατήρηση του θετικού momentum για την ελληνική οικονομία μετά την σύνοδο κορυφής της Παρασκευής αλλά και η προσεκτικές κινήσεις του ΟΔΔΗΧ είχαν ως αποτέλεσμα την πετυχημένη δημοπρασία των 6μηνων εντόκων γραμματίων όπου μετά από καιρό είδαμε και μείωση των επιτοκίων κατά 26 μονάδες βάσης στο 4,64% από 4,90% της προηγούμενης έκδοσης .


Ο σκεπτικιστής θα πει ότι άλλο να ζητάς από τις αγορές να σε δανείσουν 1,5 δις όπως η δημοπρασία εντόκων του Ιανουαρίου και άλλο 300 εκ ευρώ που ζητήσαμε στην σημερινή . Ας μη γελιόμαστε όμως . Οι μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων δεν γίνονται τόσο για την χρηματοδότηση της οικονομίας , όσο για να υπάρχουν περιοδικά τέστ του ενδεχόμενου δανεισμού προς τις αγορές . Στην παρούσα φάση το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δηλώνει ταμειακά διαθέσιμα 5,4 δις ευρώ Παρόλα αυτά από 300 εκ ευρώ που ζητούσε πήρε 390 εκ . δηλαδή 30% περισσότερα . Δεν ζήτησε περισσότερα γιατί δεν χρειαζόταν περισσότερα .Τα παραπάνω τα πήρε λόγω της πτώσης των επιτοκίων .Αυτό που ενδιέφερε του διαχειριστές του χρέους ήταν να δοκιμάσουν στην πράξη την επίδραση των μέτρων που προαναγγέλθηκαν την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες .

Το τέστ ήταν θετικό .

Εκτός από την μείωση του επιτοκίου την αυξημένη υπερκάλυψη που έφτασε τις 4,53 φορές από 3, 4 την προηγούμενη φορά καταγράφεται και η σταδιακή αύξηση της παρουσίας των ξένων. Από το 70% που ήταν τον Ιανουάριο -μαζί με το υποκατάστημα της Εθνικής στο Λονδίνο- στο 80% . Αυτό αν μη τι άλλο είναι ένα δείγμα ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση τα σύννεφα περί της πτώχευσης της οικονομίας έχουν αρχίσει να αραιώνουν .

Η επιμήκυνση χρέους των 110 δις που θεωρείται δεδομένη μαζί με την μείωση του επιτοκίου δανεισμού η ενίσχυση του EFSF που θα προσφέρει την δυνατότητα επαναγοράς χρέους έχουν αλλάξει πρόσκαιρα την κατάσταση .

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα παιχτεί στα τέλη Μαρτίου και το τι όροι που θα τεθούν μέσω του ‘συμφώνου ανταγωνιστικότητας‘ που πρότεινε ο γαλλογερμανικός άξονας για τις χώρες του νότου .

Το παιχνίδι δεν τελειώνει εδώ . Το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί στις αρχές του επόμενου χρόνου όταν η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να βγεί για δανεισμό στις αγορές για να καλύψει ανάγκες περίπου 30 δις ευρώ αφού οι δόσεις από το δάνειο λιγοστεύουν .

Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από μια έκδοση εντόκων για να μιλήσουμε με κάποια βεβαιότητα για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Είναι μια πρώτη αχτίδα αλλά πρέπει να διαλυθούν πολλά μάυρα σύννεφα πριν βγεί ο ήλιος …Όπως μεταδίδαμε νωρίτερα, με υπερκάλυψη 4,54 φορές του αρχικού ποσού και πτώση του επιτοκίου από το 4,9% της έκδοσης του Ιανουαρίου, στο 4,64%, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ, με ζητούμενο ποσό 400 εκατ. ευρώ.

Στη δημοπρασία, στην οποία σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχαν κατά 80% ξένοι θεσμικοί επενδυτές, συγκεντρώθηκαν κεφάλαια, ύψους 1,362 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο , άντλησε συνολικά κεφάλαια 390 εκατ. ευρώ, κάνοντας δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Α.Δ.
Produced by