08
ΦΕΒ

Έντονα αντιδρούν ΣΕΒ ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ στην περαιτέρω μείωση μισθών


Δριμείες αντιδράσεις υπό την πίεση των κοινωνικών εκρήξεων και την καταβαράθρωση της εγχώριας αγοράς προέκυψαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων από την ανακοίνωση των απαιτήσεων της τρόικας και την άρνηση διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης (ουσιαστικά αποδέχονται άκριτα ότι απαιτείται…).

«Άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος και ίσως εκ του πονηρού, θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όταν το χρεοκοπημένο Κράτος παραμένει αμείωτο και τα προνόμια των συντεχνιών του Δημοσίου ουσιαστικά άθικτα», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.Ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος σημείωσε «οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν ήδη το σκληρότερο τίμημα στον βωμό μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται.

Οι επιχειρήσεις επιδοτούν με τη δουλειά και τα κέρδη τους το κρατικό, πελατειακό εποικοδόμημα στο οποίο το πολιτικό σύστημα δείχνει να μη θέλει ή να μην μπορεί να βάλει μαχαίρι». Είναι σαφές ότι ακόμη και ο εξωστρεφής ΣΕΒ τίθεται εναντίον των σχεδιαζόμενων αλλαγών που ναι μεν αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα εκτός Ελλάδος αλλά ουσιαστικά στερούν από τις επιχειρήσεις τους τζίρους εντός Ελλάδος με τους καταναλωτές να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά είδη.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Συνομοσπονδία των Εμπόρων (ΕΣΕΕ), με ανακοίνωση της γνωστοποίησε ότι «η υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης για το Εμπόριο θα είναι η απάντηση στις πιέσεις για το «κούρεμα» μισθών και δώρων στον ιδιωτικό τομέα». Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εμπόρων τονίζουν ότι η ισοπέδωση των μισθών που επιχειρείται στον ιδιωτικό τομέα στρώνει το έδαφος για «φθηνή» και «ευέλικτη» εργασία με στόχο να μετατρέψει την Ελλάδα σε «Ασιατική» χώρα, χαμηλού εργατικού κόστους και διευκολύνει την εισβολή πολυεθνικών μεγαθηρίων.

ΓΣΕΕ

«Η εκθεμελίωση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας τοποθετούνται ξανά στην ατζέντα της Τρόικα και των δανειστών, δυστυχώς με την ανοχή της κυβέρνησης», αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση της. Υπογραμμίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και δεν πρόκειται να αποδεχθούν ανατροπές των βασικών και θεμελιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει. Μάλιστα η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση τους εργοδότες και την Τρόικα να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, που θα εκτοξεύσουν την ανεργία , που θα βαθύνουν και θα διευρύνουν την ύφεση και την κρίση. Από την άλλη η ΔΑΚΕ κάλεσε την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη να σταματήσει να κρύβεται και να επικαλείται δήθεν συμφωνίες με τους κοινωνικούς εταίρους για κάθε ανομία της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και να κηρύξει υποχρεωτικές τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν εγκριθεί.

Στο παιχνίδι των αντιδράσεων δια δηλώσεων μπήκε και η η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Αντιδρώντας στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το λεγόμενο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) δήλωσε ότι δεν μπορεί να ανεχθεί η ανταγωνιστικότητα να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να παρεμβαίνουν στα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλη την Ευρώπη. «Φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα, η ΣΕΣ επισημαίνει τον κίνδυνο που ενέχουν η μείωση των κατώτατων μισθών και η κατάλυση των συστημάτων προσαρμογής των μισθών σε ορισμένες χώρες και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή μιας διαδικασίας υπονόμευσης των συστημάτων διαμόρφωσης των μισθών και της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και των συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη.
Produced by