08
ΦΕΒ

Der Spiegel: Στο κυνήγι των φοροφυγάδων η ελληνική κυβέρνηση(upd)


Στο στόχαστρο μπαίνουν οι καταθέσεις των ελλήνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel , η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για ανταλλαγή πληροφοριών.

Όπως αναφέρεται, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Micheline Calmy-Rey, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με στόχο Έλληνες φοροφυγάδες.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για ελληνικές καταθέσεις περίπου 600 δισ. ευρώ στην Ελβετία, δηλαδή «σχεδόν τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ' όσα στην ίδια τη χώρα τους».


Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel πηγή από το υπουργείο οικονομικών τόνιζε ότι «ουδείς γνωρίζει πόσα είναι τα ελληνικά κεφάλαια στο εξωτερικό».

Ο στόχος είναι να προχωρήσουμε είπε σε διμερή συμφωνία με την Ελβετία, αντίστοιχη αυτής της Αγγλίας και της Γερμανίας, βάσει της οποίας υποχρεώνονται οι τράπεζες να αποδίδουν ποσοστό επί των κεφαλαίων. Ωστόσο, υπάρχουν δικλείδες. Δεν θα ανοίξουν λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να καθαρίσει με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών.


Πεταλωτής: Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις


«Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και επιδιώκει συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο με την Ελβετία ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε λογαριασμούς ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματα τους χωρίς να φορολογηθούν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

Ο κ. Πεταλωτής είπε πως υπάρχουν τεχνικά ζητήματα αλλά ήδη έγιναν συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ελβετίας στο Νταβός, αλλά και συνεργασία του υπουργού οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου με τον ομόλογο του.
Produced by