08
ΦΕΒ

Αβάντα Juncker για επιμήκυνση


Το προβληματισμό για τους περιορισμούς που θα περιέχει το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που πρότεινε την περασμένη Παρασκευή ο Γαλλογερμανικός άξονας μοιράστηκαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ .

Το ερωτηματικό είναι ποια από τα μέτρα που τέθηκαν από την αρχή στο πακέτο ( αύξηση ορίων ηλικίας φορολογική εναρμόνιση συνατγματική κατοχύρωση των δημοσιονομικών στόχων ) θα υιοθετηθούν και ποια θα ανακληθούν ώστε οι ισχυροί της Ευρωζώνης να αυξήσουν την χρηματοδότηση του EFSF .

Μια πρώτη προσπάθεια άμβλυνσης των διαφωνιών θα γίνει κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων του ECOFINκαι Eurogroup στις 14 και 15 του μήνα
Κατά τα λοιπά στελέχη του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι ο κ. Γιούκερ εμφανίστηκε πολύ υποστηρικτικός σε όλα τα θέματα, που αφορούν την πορεία της Ελλάδας όπως η επιμήκυνση του χρέους των 110 εκ ευρώ η επαναγορά χρέους και η έκδοση ευρωομολόγου «Καταλαβαίνει ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν» τόνιζαν χαρακτηριστικά .

Α.Δ.

Συνάντηση Juncker- Παπανδρέου

Τη δέσμευση πως το Eurogroup πρόκειται να θέσει στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης της κρίσης και το θέμα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της Τρόικας απ' την Ελλάδα, πήρε ο επικεφαλής του, Jean Claude Juncker , μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου .


«Η μελλοντική γενιά επωμίστηκε βαρύ φορτίο. Οι Έλληνες πρέπει να σκεφθείτε τα παιδιά σας. Αυτό που γίνεται τώρα, πρέπει να γίνει με στόχο τις καλύτερες προοπτικές», δήλωσε.

«Η Ευρώπη αναγνωρίζει και είναι ικανοποιημένη για τις θυσίες της Ελλάδας, οι οποίες πρέπει να γίνουν ώστε οι επόμενες γενιές να μη δεχθούν ακόμα μεγαλύτερο βάρος». Για τον κ. Juncker το ευρώ δεν κινδυνεύει, καθώς το Μάρτιο θα δοθεί μία συνολική απάντηση στην κρίση χρέους.


Παίρνοντας το λόγο, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου επεσήμανε πως η χώρα ακολουθεί κατά γράμμα τα δεσμευθέντα για τις μεταρρυθμίσεις και προσμένει θετικές αποφάσεις απ' τους Ευρωπαίους εταίρους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όσο για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και οι δυο πλευρές υποστήριξαν πως θα μεταφέρει αίσθηση σιγουριάς και σταθερότητας, αλλά θα πρέπει να εξετασθεί αναλυτικά.


Τέλος, ο κ. Παπανδρέου εξήρε της σημασία θέσπισης κανόνων διαφάνειας στο χρηματοοικονομικό σύστημα και τους οίκους αξιολόγησης.

Produced by