08
ΦΕΒ

Τον Μάρτιο τα νέα μέτρα


Το Μάιο θα αποτυπωθούν τα νέα μέτρα ύψους 12,.77 δις που απαιτεί ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός του μνημονίου το οποίο παίρνει παράταση μέχρι και το 2015.

Αυτό τόνιζαν χθες κορυφαία στελέχη του υπουργείου οικονομικών μετά και την δεύτερη μέρα των συναντήσεων της τρόικας με το υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα στελέχη του επιτελείου του .

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι ελεγκτές από την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ δεν φάνηκαν να ανησυχούν τόσο για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής . Μεγαλύτερη έμφαση έδωσαν σ την συνέχισης της πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων .

Σημείωναν ότι πλέον στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι μέχρι και το 2015 οπότε θα υπάρχει ακόμη αυστηρή επιτήρηση να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η αυξητική δυναμική του χρέους με την επίτευξη ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 5%

Διέψευδαν κατηγορηματικά για πολλοστή φορά ότι υπάρχει ζητήθηκε η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα καθώς επίσης και το ενδεχόμενο νέας αύξηση τα υο ΦΠΑ . Σε ότι αφορά τις ενστάσεις της τρόικας από τις επαφές που είχαν χθες και προχθές με άλλα υπουργεία σημείωναν ότι ειδικά με το υπουργείο εργασίας και τις επιχειρησιακές συμβάσεις οι ελεγκτές ζήτησαν εκτιμήσεις για το χρόνο και την έκταση εφαρμογή τους μέτρου .

Σημείωσαν με έμφαση ότι δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να επιβραδυνθεί ο ρυθμός κρίσιμων αλλαγών για την οικονομία . Οι ελεγκτές δεν έδειξαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε θέματα όπως οι αλλαγές το φορολογικό σύστημα αλλά και τα κλειστά επαγγέλματα .

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι μεγάλες αβεβαιότητες για την Τρόικα κατά την Τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου είναι τρείς

ΟΙ δαπάνες των φορέων της γενικής κυβέρνησης ( νοσοκομεία ΟΤΑ , ασφαλιστικά ταμεία ) τα οποία δημιούργησαν μέχρι και το τέλος του 2010 υποχρεώσεις το ύψος των οποίων υπερβάινει τα 8 δ ις ε υρώ τα αοποία θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου . Ζήτησαν επίσης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να προσαρμοστούν οι περίπου 360 φορείς του δημοσίου οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να παρέχουν περιοδικά οικονομικά στοιχεία .

Η δεύτερη αβεβαιότητα με βάση την τρόικα είναι η τεράστια φοροδιαφυγή για την αντιμετώπιση της οποίας πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνιε μέχρι τώρα .

Οι ελεγκτές έδωσαν μεγάλη έμφαση στην ολοκλήρωση της σύνταξης και την εφαρμογή του τριετούς προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής
και βέβαια την αναμόρφωση των Δ.Ο.Υ.

Την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων . Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου έχουν προγραμματιστεί για την τριετία 2011 -2013 αποκρατικοποιήσεις οι οποίες θα φέρουν στα ταμεία περίπου 1 δις κάθε χρόνο . Ωστόσο οι πληροφορίες από τις δύο συναντήσεις που έγιναν με στελέχη του υπουργείου οικονομικών έδειξαν στην τρόικα ότι δεν θα υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα προκαλώντας ένα από τους ελεγκτές να υψώσει τον τόνο του λέγοντας « Τα έχουμε δεί τα σχέδια θέλουμε να δούμε αποκρατικοποιήσεις να ολοκληρώνονται»

Οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να έχουν και σήμερα νεά συνάντηση με τους επιτελείς του υπουργείου οικονομικών για την συνέχισης των διαβουλεύσεων σε ότι αφορά κυρίως την κατεύθυνση των μέτρων για τα επόμενα χρόνια .

Ανδρέας Δανός
Produced by