09
ΦΕΒ

Στην επέτειο του Μνημονίου 1 το Μνημόνιο 2


 Στην πρώτη επέτειο του μνημονίου , τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται το υπουργείο οικονομικών να εξαπολύσει το « Μνημόνιο 2» για το οποίο θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει πρώτα τα μέτρα για την μερική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους όπως την επιμήκυνση του χρέους των 110 δις και την ενίσχυση του EFSF .

Τα δεδομένα μέχρι και το Νοέμβριο του 2010 κατά δήλωση του ελεγκτή του Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Servas Derose ήταν ότι η Ελλάδα αν το μνημόνιο έχει 100% επιτυχία θα χρειαστεί από το 2012 έως το 2014 πρόσθετα μέτρα ύψους 12,77 δις ευρώ .Το μνημόνιο που υπογράφηκε στις αρχές Μαΐου του 2010 μιλούσε για «μη κατανεμημένα μέτρα 10,8 δις για την τριετία 2012 -2014».

Αυτό σημαίνει ότι σε επτά μήνες το αρχικό ποσό αυξήθηκε κατά περίπου 2 δις ευρώ . Τα μηνύματα που έρχονται από τις συναντήσεις του υπουργού οικονομικών με την τρόικα αλλάζουν ξανά τα δεδομένα . Τοποθετούν το υπόλοιπο του μνημονίου στην τετραετία 2012-2015 προσθέτοντας ένα ακόμη χρόνο σκληρής επιτήρησης .

Μιλούν επίσης για απαγκίστρωση από την δημοσιονομική προσαρμογή και προσανατολισμό στην αναστροφή της τάσης αύξησης του χρέους . Τα δύο αυτά στοιχεία υποδηλώνουν μια συνολική αναθεώρηση των στόχων του μνημονίου -κάτι που ήταν αδιαπραγμάτευτο έως τώρα - και βρίσκει την εφαρμογή του σε μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση του μεγέθους τους ελλείμματος το οποίο ενδεχομένως να είναι λίγο υψηλότερο από το αναμενόμενο . Θα είναι όμως ελεγχόμενο με τους ίδιους ασφυκτικούς ρυθμούς από την τρόικα .

Η εξέλιξη αυτή έχει τα αίτια της στο ενδεχόμενο της «κούρασης των μεταρρυθμίσεων» από τους πολίτες που γίνεται όλο και πιο ορατό με πρώτο δείγμα το κίνημα του «δεν πληρώνω» αλλά και την συνέχιση των κινητοποιήσεων από κλάδους και του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα .

Από την άλλη πλευρά βέβαια υποκρύπτει και το γεγονός ότι ενδεχομένως τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα είναι πολύ περισσότερα από τα περίπου 13 δις που υπολογίζουμε ότι είναι σήμερα . Οι αναπόφευκτες αποκλίσεις από τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί στο μνημόνιο αλλά και η αβεβαιότητα που υπάρχει για το χρόνο και την πορεία ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητα απαιτούν ένα «μαξιλάρι» χρόνου και ανοχής για την επιτυχία του μοντέλου του μνημονίου .

Ένας δεύτερος κύκλος αβεβαιοτήτων απορρέει από το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» που θα επιβάλει ο γαλλογερμανικός άξονας με αντάλλαγμα της ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας . Ένα μέρος των μέτρων που θα ληφθούν εντός της Ελλάδας θα είναι νέα και δεν θα αφορούν μόνο τα 110 δις ευρώ αλλά και τις πιθανότητες επιβίωσης της Ελλάδας με ένα χρέος που θα αγγίζει το 150% του ΑΕΠ της . Η αποτυχία τους θα συνιστά αυτόματα έξοδο από το EFSF και την επιστροφή στην αρένα των αγορών .

¨Όλα αυτά απαιτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ένα Μνημόνιο 2 που θα περιέχει οδηγίες –και υποχρεώσεις – μέχρι και το 2015 . Το κείμενο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου και την επέτειο του πρώτου μνημονίου τον Μάιο να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή

Ο υπουργός οικονομικών δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι τα νέα μέτρα θα είναι κατά το 2/3 περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 αύξηση εσόδων . Δεν είναι όμως σε θέση να εγγυηθεί ούτε για τα μέτρα αλλά ούτε και για το ποσό της εξοικονόμησης που θα χρειαστεί .

Θα ζητήσει συναινέσεις από τεχνοκράτες υπουργεία και οργανισμούς για τα νέα μέτρα Το δίλημμα θα είναι το ίδιο με αυτό του περασμένου Μαρτίου . Χωρίς νέα μέτρα χανόμαστε !

Ανδρέας Δανός
Produced by