09
ΦΕΒ

Θετικός στην επαναγορά ομολόγων


 Θετικά διάκειται ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συζήτηση των προτάσεων για την επαναγορά χρέους του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: "Είναι μια ιδέα, μια πρόταση που αξίζει να την παρακολουθήσουμε, αλλά πρέπει να τη συζητήσω με τους συναδέλφους μου στο Eurogroup". Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν θα είναι αντίθετος, αν η Γερμανία θέλει να εξετάσει την επιμήκυνση στα 30 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ύψους 110 δισ. ευρώ, της Ελλάδας.

Όσον αφορά στην έκδοση ευρωομολόγων, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει σχετική απόφαση στο κοντινό μέλλον. Ερωτηθείς για το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας" και τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, που προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις από άλλες χώρες στη σύνοδο κορυφής της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να τις εξειδικεύσουν. "Είναι ένα μωρό που δεν μπορείς να αγαπήσεις πριν γεννηθεί", είπε.

Το θέμα της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης, αλλά δεν είναι πιθανό να υπάρξουν αποφάσεις πριν από το Μάρτιο, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, που επικαλείται πηγές της Ευρωζώνης.

Στο τραπέζι του Συμβουλίου Eurogroup θα βρεθούν η αύξηση της πραγματικής δυνατότητας δανεισμού του Ταμείου και η διεύρυνση των δυνατοτήτων δράσης του. Οι τελικές αποφάσεις για το ΕΤΧΣ αναμένεται να ληφθούν, όταν θα υπάρξει συμφωνία στο θέμα του "συμφώνου ανταγωνιστικότητας", καθώς η Γερμανία θέτει και τα δύο θέματα μαζί στο πλαίσιο της λεγόμενης μεγάλης διαπραγμάτευσης. "Εφόσον (σ.σ.: η ενίσχυση του Ταμείου) είναι τμήμα του συνολικού πακέτου, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία (σε κάποια θέματα αλλαγών στο ΕΤΧΣ) δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και απόφαση, επειδή τίποτε δεν θα αποφασισθεί έως να αποφασισθούν όλα", δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης.

Produced by