09
ΦΕΒ

Πλεονασματικός ο ΟΑΕΕ κατά 30 εκ. ευρώ


Με πλεόνασμα 30 εκατ. ευρώ κλείνει ο ΟΑΕΕ για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, ενώ ενώ οι 570.000 από τους 800.000 ασφαλισμένους, έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το βήμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Οργανισμό, ο πρόεδρος, κ. Γεράσιμος Βουδούρης.

« Από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2008 κατά 73,40%», τόνισε αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Η μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων οδήγησε και στην κατά 70% μείωση των συνολικών ποσών που λάμβαναν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Υπάρχει συγκεκριμένη εταιρεία, που το 2008 εισέπραξε από τον ΟΑΕΕ 16 εκατ. ευρώ και το 2011 θα εισπράξει περίπου 5 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο . Βουδούρης.

Παράλληλα, ο κ. Βουδούρης εξήγγειλε τη δημιουργία πολυδύναμων διευθύνσεων στα πλαίσια της αναμόρφωσης του οργανογράμματος του Οργανισμού με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών από τα λειτουργικά έξοδα , την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων . Σήμερα ο ΟΑΕΕ, διαθέτει 34 περιφερειακές διευθύνσεις εκ των οποίων 3 γενικές 17 επιτελικές και 109 περιφερειακά τμήματα ενώ απασχολεί 2.700 υπαλλήλους. Ένας μεγάλος αριθμός ο οποίος είχε προσληφθεί για την είσπραξη οφειλών και εν συνεχεία μονιμοποιήθηκε είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην κάλυψη επιτελικών θέσεων του Οργανισμού.

Η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει πιλοτικά με την δημιουργία του πρώτου πολυδύναμου τμήματος στην οδό Πειραιώς. Το τμήμα που απευθύνεται σε 17.000 ασφαλισμένους θα διαθέτει τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ραντεβού με συγκεκριμένο υπάλληλο.

Σχετικά με τους οφειλέτες, ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ τόνισε ότι το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην καταβολή των εισφορών δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση. Μελετώντας το προφίλ των οφειλετών, «διαπιστώσαμε ότι 300.000 ασφαλισμένοι παραμένουν οφειλέτες για περισσότερα από 5 χρόνια και όχι μόνο τα δυο τελευταία που ξεκίνησε η οικονομική ύφεση. Εντοπίσαμε ασφαλισμένους οι οποίοι δήλωναν ετήσια εισοδήματα 80 και 90.000 ευρώ αλλά δεν κατέβαλαν ετήσιες εισφορές της τάξεως των 4.800 ευρώ». Η συνολικές οφειλές των ασφαλισμένων του Οργανισμού ανέρχονται στο ποσόν των 3 δις. «Μάλιστα» σημείωσε ο κ. Βουδούρης, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαμε με το τεχνικό κλιμάκιο της «τρόικας», έκαναν την εκτίμηση ότι η είσπραξη του ποσού αυτού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Οργανισμού. Όμως από την έρευνα διαπιστώσαμε, ότι από τις 300.000, οι 100.000 έχουν διακόψει τη δραστηριότητα τους. Οι οφειλές αυτών των ασφαλισμένων φθάνουν τα 800.000 ευρώ και είναι δύσκολο να εισπραχθούν σε πρώτη φάση. Υπάρχουν όμως ακόμη 2 δισ. τα οποία μπορούν να εισπραχθούν άμεσα».

Με τη δυνατότητα της ρύθμισης των οφειλών που έδινε το άρθρο 10 του νέου ασφαλιστικού νόμου, πρόσθεσε ο κ. Βουδούρης, προσήλθαν 35.000 ασφαλισμένοι με οφειλές 900 εκατ. ευρώ. Παρουσιάστηκαν όμως δυσκολίες και ο ΟΑΕΕ εξετάζει την παροχή διευκολύνσεων, με την καταβολή της τρέχουσας εισφοράς και μέρους της οφειλής. Παράλληλα προωθεί και ένα σύστημα επιβράβευσης για τους συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την ετήσια αύξηση των εισφορών αποκομίζοντας μηνιαίο όφελος της τάξης του 25%.

Ο κ. Βουδούρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Οργανισμού. Οι μισοί περίπου από τους ασφαλισμένους, είπε, είναι σήμερα ηλικίας από 40 έως 50 ετών και οι υπόλοιποι κατά μία δεκαετία νεότεροι γεγονός που παρέχει χρόνο και δυνατότητες στον κλάδο συντάξεων..
Produced by