09
ΦΕΒ

Παπανδρέου: "Αιχμή του δόρατος η πράσινη ανάπτυξη"


«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και έχει ως αιχμή του δόρατος την πράσινη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο μίλησε και ο πρώην γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ.

«Δίνουμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την αλλαγή στη χώρα. Πρόγραμμά μας, στόχοι μας, δεν ήταν προφανώς τα έκτακτα μέτρα, αυτά που αναγκαστήκαμε να λάβουμε λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Αυτά ήταν αναγκαία, για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια. Και αυτό, το καταφέραμε χάρις στους κόπους και τις θυσίες των πολιτών.

Από την πρώτη στιγμή και πολύ πριν την κρίση, πολύ πριν ακόμα και από τις προηγούμενες εκλογές , είχαμε πει και είχαμε διεκδικήσει τη διακυβέρνηση, με έναν και μόνο σκοπό: να φέρουμε σε πέρας τις μεγάλες αλλαγές, για να μην βουλιάξει η Ελλάδα. Να εγγυηθούμε δικαιώματα, διαφάνεια, ευνομία, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, τελικά, αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες.

Όταν κάτι είναι στραβό, όμως, αυτό πρέπει να αλλάξει και αυτό κάνουμε. Είναι μέρος του καθήκοντός μας, πρώτα απ’ όλα απέναντι στη χώρα, απέναντι στις νέες γενιές, απέναντι στον κάθε πολίτη και στον Ελληνικό λαό.

Η μεγάλη πλειοψηφία, θυμίζω, του Ελληνικού λαού, μισθωτοί και συνταξιούχοι, στήριξαν τις επώδυνες προσπάθειες, προκειμένου να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και το καταφέραμε. Γι’ αυτό, δεν είναι ώρα για εγωισμούς, είτε ατομικούς, είτε συντεχνιακούς. Είναι ώρα να προτάξουμε το συλλογικό μπροστά στο ατομικό.

Και είμαι σίγουρος ότι, όλοι οι Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως του αν ψήφισαν ή όχι την Κυβέρνησή μας, θέλουν να αλλάξει η χώρα μας προς το καλύτερο και να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, διότι αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.Ο Φισερ σημείωσε πως το μέλλον είναι η πράσινη οικονομία, την οποία χαρακτήρισε ως μια μεγάλη μηχανή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ Φισερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρωθυπουργού είπε ότι όλοι επενδύουν τώρα στην πράσινη τεχνολογία και στα ανακυκλωμένα προϊόντα. «Οι δουλειές του αύριο θα ταυτίζονται με αυτές τις τεχνολογίες»σημείωσε κάνοντας λόγο για ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό νότο.

Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Φίσερ σημείωσε ότι δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες για αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο και πως η χώρα θα μπορούσε να εφεύρει « το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ευρώπη που θα στηρίζεται στην πράσινη ανάπτυξη».

Επίσης έκανε λόγο για ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα για επενδύσεις στην εκπαίδευση. Ο Φίσερ εξέφρασε την ελπίδα οι ελληνογερμανικές σχέσεις να επανέλθουν στην ηρεμία που είχαν στο παρελθόν, εκφράζοντας επίσης τη βούληση από κοινού οι 2 χώρες να εργαστούν στην ΕΕ για έξοδο από την κρίση.


Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό θέμα τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Όπως σημείωσε, η χώρα θα συνεχίσει τη χρηστή διαχείριση παράλληλα με την προσπάθεια που γίνεται στους κόλπους της ΕΕ για την ευρωπαϊκή απάντηση μέσα από την ενίσχυση του EFSF. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη για αποτελεσματικό μηχανισμό έναντι των αγορών έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαφορές στα επιτόκια ώστε η Ελλάδα να μην έχει δυσμενέστερη αφετηρία στην προσπάθεια της.


Για τις συζητήσεις που γίνονται για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι Γαλλία και Γερμανία δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες της πρότασης για να ξεκινήσει διάλογος.

Επίσης τόνισε ότι αυτό το σύμφωνο δεν μπορεί αν γίνει εμπόδιο να καθυστερήσουν σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ και επανέφερε την προοπτική ευρωομολόγων. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επανέφερε το θέμα των οίκων αξιολόγησης και σημείωσε τη βούληση της κυβέρνησης να χτυπηθεί το «πρόβλημα» των φοροπαραδείσων.

Παρέμβαση έκανε ο πρωθυπουργός και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις . «Πρέπει να προτάξουμε το συλλογικό συμφέρον έναντι στο ατομικό», τόνισε.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ' οίκον", απο τον υφυπουργό, Γιάννη Μανιάτη.


Σχέδιο Νόμου περί Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων

Με στόχο την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, ξεκαθαρίζουμε τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος των μεσιτών αστικών συμβάσεων, ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι «γκρίζες ζώνες», ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσιάζοντας σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό Σχέδιο Νόμου.

Με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρούμε μια εκ βάθρων ρύθμιση των όρων και των προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη αστικών συμβάσεων εισάγοντας κανόνες δεοντολογίας, υπευθυνότητας, λογοδοσίας και πειθαρχικού ελέγχου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί Μεσιτείας. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια των συναλλαγών και την προστασία των συναλλασσόμενων καταναλωτών καθώς ορίζονται με σαφήνεια τα δικαιώματά τους αλλά και οι υποχρεώσεις των μεσιτών απέναντί τους, και μάλιστα με συμβάσεις που αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστικές διενέξεις.

Συνοπτικά, στο σχέδιο νόμου οι βασικότερες διατάξεις προβλέπουν:

• Κατοχύρωση του εντολέα και του μεσίτη με την καθιέρωση έγγραφης σύμβασης μεσιτείας με ορισμό ελάχιστου περιεχομένου.
• Κατοχύρωση αποκλειστικής σύμβασης μεσιτείας, διάρκειας τεσσάρων μηνών ή έξι (εφόσον επιθυμεί παράταση ο εντολέας). Όσο διαρκεί η σύμβαση δεν μπορεί να δοθεί εντολή με το ίδιο περιεχόμενο σε άλλο μεσίτη.
• Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβής μόνο εφόσον έχει αποδεδειγμένα ο ίδιος μεσολαβήσει ή έχει υποδείξει την κατάρτιση οριστικής σύμβασης.
• Δίνεται λύση ως προς το ποιος δικαιούται μεσιτικής αμοιβής, όταν ο εντολέας έχει χορηγήσει πολλαπλές εντολές μεσιτείας σε ισάριθμους μεσίτες.
• Δίνεται λύση στο συνηθέστατο φαινόμενο της διπλής εντολής (π.χ. όταν ο μεσίτης αξιώνει αμοιβή και από τον πωλητή και από τον αγοραστή).
• Αποτρέπεται η απόκρυψη οικονομικών στοιχείων ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές. Γίνεται υποχρεωτική η υπεύθυνη δήλωση για μεσολάβηση ή μη του μεσίτη.
• Εισάγεται η έννοια του βοηθού μεσίτη.
• Καθορίζονται οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη και του βοηθού μεσίτη. Καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή στο Επιμελητήριο και επιβάλλεται η εγγραφή στο ΓΕΜΗ (όταν τεθεί σε λειτουργία).
• Προβλέπεται η δυνατότητα διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών μεσιτείας αστικών συμβάσεων.
• Απαραίτητη προϋπόθεση για άσκηση επαγγέλματος μεσιτείας είναι η μη καταδίκη για απάτη.
• Θεσπίζεται Πειθαρχικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχει ως Πρόεδρος Πρωτοδίκης Δικαστής, για την εξέταση υποθέσεων πειθαρχικών παραβάσεων από μεσίτες.
• Εισάγονται ποινικές κυρώσεις για όποιον εμφανίζει τον εαυτό του ως μεσίτη αστικών συμβάσεων χωρίς να πληροί τις προϋποθέσει ή αν παραβαίνει τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται από τον παρόντα νόμο.
• Οι μεσίτες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους εντολείς τους για πραγματικά ή νομικά ελαττώματα των ακινήτων.
Produced by