10
ΦΕΒ

Mε στόχο έσοδα 3,5 δις. ευρώ το Public Real Estate


Την ξεχασμένη για πολλές δεκαετίες αξιοποίηση της δημόσια ακίνητης περιουσίας θέτει στο προσκήνιο το υπουργείο οικονομικών ως ένα από τα πιο βασικά στοιχεία για την υλοποίηση του μνημονίου 2 για την περίοδο 2012 -2015 με στόχο έσοδα ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ.

Το στοίχημα για το επίτευγμα αυτό θα είναι η λειτουργία στην πράξη της περίφημης πρωτοβουλίας - όπως επιμένει να την ονομάζει ο Πρωθυπουργός - Fast Track με εμπνευστή και ενορχηστρωτή το υπουργό επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη .

Η πίεση για γρήγορα αποτελέσματα ήρθε την περασμένη Δευτέρα από τον ελεγκτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ Πώλ Τόμσεν . Στην συζήτηση που έγινε το βράδυ της ίδιας ημέρας « Τα σχέδια σας είναι πολύ καλά . Εγώ όμως θέλω να δω να ολοκληρώνεται μια αποκρατικοποίηση . Γιατί καθυστερείτε ;» ύψωσε τον τόνο της φωνής τους για να πάρει την απάντηση ότι ειδικά κάποιες από τις περιοχές φιλέτα που βαίνουν για αξιοποίηση απαιτούν και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις πριν αξιοποιηθούν .

Η αλήθεια είναι ότι το Fast Track είναι ένας υπερνόμος που δεν σταματά σε τίποτα προκειμένου να φέρει ξένες επενδύσεις . Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που εκφράζουν προβληματισμό αν μπορεί να λειτουργήσει και στην πράξη δεδομένου ότι στο ελληνικό κράτος είναι όλα … σχετικά . Είναι δηλαδή βέβαιο ότι η πρωτοβουλία θα αντιμετωπίσει προσφυγές - έστω και αν είναι εκ των προτέρων καταδικασμένες - την υπέρβαση σε πολλές περιπτώσεις της δικαιοδοσίας του συμβουλίου της επικρατείας και ενδεχομένως κοινωνικές αντιδράσεις .

Τα «διαμάντια του στέμματος» για την εφαρμογή του νέου θεσμού είναι δύο

Το αεροδρόμιο του ελληνικού με δικαίωμα πρώτης άρνησης στην Qatar Investment Authority (QIA)) μετά και το μνημόνιο του περασμένου Σεπτεμβρίου για επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 5 δις ευρώ .

Η εκχώρηση θα γίνει μέσω συγκεκριμένου concept . Δηλαδή με βάση συγκεκριμένους όρους που θα οριστούν από το ελληνικό δημόσιο και θα ορίζουν τα τμήματα που θα δοθούν για αστική ανάπτυξη , εμπορική αξιοποίηση , τους χώρους αναψυχής άθλησης και το κομμάτι που θα γίνει πάρκο .
Στο σχέδιο αυτό της αξιοποίησης εξετάζεται η επέκταση του γκολφ της Γλυφάδας ώστε να γίνει ένα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών και παράλληλα την αξιοποίηση της μαρίνας που βρίσκεται σήμερα απέναντι από το παλιό αεροδρόμιο .

Υπάρχουν ακόμη σχέδια και για την λεωφόρο Ποσειδώνος η οποία θα να μην "κόβει" στην μέση την ενιαία την προς αξιοποίηση έκταση . Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι το σχέδιο για "βύθιση" της και ένα δεύτερο η δημιουργία μια γέφυρας πάνω από τον δρόμο ώστε να δημιουργείται η αίσθηση της συνέχειας της επένδυσης .

Η επένδυση θα γίνει από κοινή εταιρία που θα συσταθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό από τον ιδιώτη επενδυτή και το ελληνικό δημόσιο που θα έχει μειοψηφικό ποσοστό .

Εταιρία επενδύσεων ακινήτων

Το Fast Track θα δοκιμαστεί επίσης και στην αξιοποίηση του καταλόγους των ακινήτων φιλέτων που θα ακολουθήσουν την οδό της αξιοποίησης το επόμενο διάστημα Η λίστα των 12 ακινήτων που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν τα Χριστούγεννα μετά την συνεδρίαση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων είναι μόνο η αρχή . Θα συμπληρωθεί με πολλά νέα από όλες τις εταιρίες διαχείρισης του δημοσίου (ΕΤΑ ΚΕΔ Ολυμπιακά Ακίνητα ),φτάνοντας τα 200.

Οι σύμβουλοι και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι μέσα στην άνοιξη και η φιλοδοξία είναι οι διαγωνισμοί να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο .

Την αξιοποίηση και αυτών των ακινήτων θα κάνουν επίσης μικτές εταιρίες ιδιωτών και δημοσίου δημιουργώντας υπεραξίες από το κρατικό Real Estate . Οι συμμετοχές αυτές του δημοσίου θα δημιουργήσουν ένα ταμείο από τις επιμέρους αξίες το οποίο αναμένεται εισαχθεί ως εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία μέσα στο 2013 ή το 2014 .

Από τα δύο αυτά project αναμένονται συνολικά έσοδα 3-3,5 δις για τα έτη από το 2012 μέχρι και το 2014.

Τα καταπατημένα

Ένα τρίτο κομμάτι αξιοποίησης της δημόσιας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας θα είναι και το ξεκαθάρισμα της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της ΚΕΔ η οποία αριθμεί περίπου 90.000 στρέμματα με πρόχειρες εκτιμήσεις να θέλουν τα μισά από αυτά να είναι καταπατημένα από ιδιώτες .
Σε πρώτη φάση το δημόσιο θα προσφέρει νομιμοποίηση με την αγορά τίτλων ιδιοκτησίας σε όλους έναντι εντός συμβολικού τιμήματος .Όσοι δεν δεχθούν τον συμβιβασμό θα υποστούν την βάσανο της δικαστικής οδού.


Ανδρέας Δανός

Produced by