10
ΦΕΒ

Ελκυστική και πάλι η ελληνική οικονομία


Ένα χρόνο μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές και την παρολίγον χρεοκοπία της χώρας, οι επενδυτικές τράπεζες βρίσκουν και πάλι ελκυστική την ελληνική οικονομία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, καθώς δελεάζονται από την αναδιοργάνωση του ελληνικού κλάδου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Οι τράπεζες Barclays, Credit Suisse και Goldman Sachs βρίσκονταν μεταξύ των αναδόχων που κέρδισαν 44,4 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 807 εκατ. ευρώ, σημειώνει το πρακτορείο.

Καθώς όλο και περισσότερες ελληνικές τράπεζες αναζητούν κεφάλαια και η κυβέρνηση πουλά assets, η επενδυτική τραπεζική μπορεί να είναι έτοιμη να ανακάμψει.

Εν τω μεταξύ, η αδυναμία του Ελληνικού Δημοσίου να δανειστεί, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα της ευρωζώνης, «κακοποίησε» την αγορά εταιρικών ομολόγων, η οποία αποτιμάται σε τραπεζικές προμήθειες ύψους 300 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση.
Καθώς το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου έναντι του γερμανικού bund, οι διεθνείς τραπεζίτες επιστρέφουν στην Ελλάδα για «κυνήγι συναλλαγών».

«Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός στην περιοχή, καθώς η κρίση δημοσίου χρέους στην Ελλάδα, την Ιρλανδία , την Ισπανία και την Πορτογαλία , έχει περιορίσει τα deals στην ευρωπαϊκή ήπειρο», σχολιάζει ο Dirk Hoffmann-Becking,  αναλυτής της Sanford C.Bernstein. «Πλέον έχουμε περισσότερους ανταγωνιστές στις αγορές κεφαλαίου από ό, τι πριν από την κρίση», υπογράμμισε.

Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην άντληση 1 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2010 και 7 δις. ευρώ μέχρι το 2013. Οι Lazard, η Deutsche Bank και η HSBC συμβουλεύουν την Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου και της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ζητά τουλάχιστον μία προσφορά κάθε εβδομάδα από τις επενδυτικές τράπεζες, για την πώληση στοιχείων ενεργητικού του Δημοσίου, ενώ η διαδικασία άντλησης εσόδων προβλέπει μεταξύ άλλων τη μίσθωση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.


Produced by