10
ΦΕΒ

Πλεόνασμα 155 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2011


Πλεόνασμα 155 εκ ευρώ καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ποσό σημαντικά μειώνμένο σε σύγκριση με το πλεόνασμα ύψους 578 ελ ευρώ που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα του 2010 κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των εσόδων .

Συγκεκριμένα η, υποχώρηση του πλεονάσματος ετήσια βάση οφείλεται στην κακή πορεία των καθαρών εσόδων που έφτασαν τα 5484 κε ευρώ από 6000 εκ ευρώ τον ίδιο μήνα του 2010 καταγράφοντας 9,2% . Η υστέρηση οφείλεται, λόγω της παράτασης που δόθηκε το 2009 στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για τον Ιανουάριο του 2010 με αποτέλεσμα τα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 393 εκ ευρώ . Η υστέρηση οφείλεται επίσης και στην μη επεναλαμβανόμενη έκτακτη εισφορά προς τις κερδοφόρες επιχειρήσεις από την οποία εισπράχθηκαν 140 εκ ευρώ .

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 2,5%, Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση 2,6% και οι τόκοι 2,2%.Τα έσοδα, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση 63,3% και οι δαπάνες 14,7%.


Α.Δ.


Μαραθώνια συνάντηση Παπακωνσταντίνου - ΤρόικαςΠαράλληλα, τα πρώτα συμπεράσματα από τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας,   θα παρουσιάσουν αύριο, σε συνέντευξη Τύπου, οι επικεφαλής της τρόικας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ελέγχων η τρόικα εντόπισε αβεβαιότητες στις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης (νοσοκομεία, ταμεία, κ.λπ.), στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.


Όσον αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι επικεφαλής της τρόικας επιθυμούν να δουν πώς θα εφαρμοσθούν αυτές και εάν θα χρειασθούν επιπλέον αλλαγές, ενώ, παράλληλα, αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν την εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου δεδομένη, ενώ το ζητούμενο είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη νομοθετηθεί ή αρχίσει να υλοποιούνται. Οι ίδιοι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι "δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ".
Produced by