11
ΦΕΒ

Εμπλοκή με την τρόικα


Τα μέτρα της τετραετίας 2012-2015 που θα περιέχει το νέο μνημόνιο η επέκταση του θεσμού των επιχειρησιακών συμβάσεων και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων στα οποία επέμεινε χθες η τρόικα ανέβαλαν τουλάχιστον μέχρι και σήμερα τις διαπραγματεύσεις για την 4η δόση του δανείου των 110 δις ευρώ.

Οι ελεγκτές έδειξαν χθες το βράδυ ιδιαίτερα επίμονοι στο να πάρουν μαζί τους έστω και κάποια ενδεικτικά μέτρα για την επόμενη περίοδο του μνημονίου εκτός από τον αόριστο στόχο για την μείωση του ελλείμματος από στο 1,6% του ΑΕΠ το 2005 από 2,6% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει το 2014 .
Οι επιτελείς του υπουργείου οικονομικών επέμειναν ως το τέλος ότι τα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στην εξέλιξη αυτή λόγω της χρονικής συγκυρίας , δηλαδή της αναμονής των αποφάσεων του συμβουλίου κορυφής στα τέλη Μαρτίου δεν μπορούν να αποφασιστούν τώρα .

Ένα ακόμη επιχείρημα προς την τρόικα είναι ότι η εφαρμογή των όποιων νέων μέτρων θα απαιτήσει την συναίνεση όλων των κομμάτων δεδομένου ότι ο νόμος στον οποίον θα ενσωματώνονται και ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαίου είναι ότι θα απαιτήσει διακομματική συναίνεση . Αυτό σημαίνει ότι πριν από την υιοθέτηση οποιουδήποτε μέτρου θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με κόμματα και κοινωνικούς φορείς . Άφησαν μάλιστα να εννοηθεί ότι ο οποιοσδήποτε αιφνιδιασμός θα δημιουργούσε κινδύνους για την συνολική υλοποίηση του μνημονίου
Το ίδιο και ίσως περισσότερο επέμειναν οι ελεγκτές για την επέκταση του θεσμού των επιχειρησιακών συμβάσεων στις οποίες εντόπισαν πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή της .

Στην τωρινή αξιολόγηση και ενώ έχει ήδη νομοθετηθεί το μέτρο παρατήρησαν κατά την συνάντηση τους με την υπουργό εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη την περιορισμένη εφαρμογή του μέτρου και κυριότερο την επέκταση του μέτρου σε περισσότερες επιχειρήσεις. Ο περιορισμός όπως το εντόπισαν οι ελεγκτές έγκειται στο γεγονός ότι η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων απαιτεί συμφωνία εργοδότη εργαζομένων που αλλά και γνωμοδότηση από ειδικό συμβούλιο προϋποθέσεις που καθιστούν δυκολη την επέκταση του μέτρου.

Ενώ είχε ήδη προηγηθεί η συνάντησης του με την κ. Κατσέλη την προηγούμενη Δευτέρα χθες το βράδυ επανέφεραν το θέμα ζητώντας μιας πιο αυστηρή εφαρμογή του νόμου ώστε να επιτευχθεί και ο απώτερος σκοπός του . Να πετύχει το αποπληθωρισμό των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Η τρόικα έθεσε θέμα και για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων Το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα θέσει ως προτεραιότητα τις πλέον ώριμες από αυτές όπως είναι η ΔΕΠΑ και η ΕΥΑΘ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς επίσης και την επιτάχυνση της αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

* Σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελικά στην "Αίγλη" Ζαππείου η κοινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τρίτη αξιολόγηση του Οικονομικού Προγράμματος της Ελλάδας

Η συνέντευξη είχε αρχικά προγραμματισθεί για τις 10 σήμερα το πρωϊ.


Α.Δ.
Produced by