11
ΦΕΒ

"Πολύ κοντά στην πτώχευση η Ελλάδα"


Την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις οικονομικές εξελίξεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα «προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» που έγινε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρθηκε στο μέγεθος και το βάθος της ελληνικής κρίσης, τονίζοντας πολλές φορές ότι «χρειάζονται χρόνια και τεράστιες προσπάθειες για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα «εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στην πτώχευση» και πως «όσοι ισχυρίζονται ότι το 2013 με τη λήξη του Μνημονίου λήγουν και τα προβλήματα, απατώνται».

Επίσης, ο κ. Ρουμελιώτης σε ερώτηση που δέχτηκε απάντησε ότι η σωτηρία είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, σημειώνοντας ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση «δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτε απ' όλα αυτά».

Για τις διαδικασίες επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους από πλευράς ΔΝΤ, εξήγησε ότι το Ταμείο ακολουθεί τους ίδιους κανόνες για όλες τις χώρες και πως το επιτόκιο είναι δεδομένο.

Για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, παρουσίασε τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης του ΔΝΤ στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα ή άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, διότι έτσι θα κλείσουν οι αγορές για πολλά χρόνια.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι χωρίς ανάπτυξη «δεν γλυτώνουμε» από το χρέος .

«Προϋπόθεση για να προκύψει ανάπτυξη είναι η δημοσιονομική εξυγίανση με κάθε κόστος. Όπως επίσης να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρέπει να γίνει ένα ελληνικό μνημόνιο μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών, ώστε όλοι να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση που
βρισκόμαστε και να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Ακόμα και στην περίπτωση λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης, το χρέος για τη χώρα μας είναι βαρύ», είπε.

Τέλος, ο κ. Ρουμελιώτης δήλωσε υπέρμαχος του ευρω-ομολόγου, τονίζοντας ότι είναι η μόνη λύση για τη σωτηρία και ότι ήταν και σκέψη του Ζακ Ντελόρ πριν από μερικά χρόνια.
Produced by