11
ΦΕΒ

Ελλάδα, Ιταλία αντιστέκονται στο όριο χρέους


Να αρνηθεί την πρόταση της Γερμανίας για τη θέσπιση ενός ετήσιου ορίου για τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης, σκοπεύει η Ελλάδα, συμπορευόμενη με την Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg.

Η Ελλάδα, η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που χρειάστηκε οικονομική βοήθεια, υποστηρίζει πως αυτή γερμανική πρόταση θα την υποχρεώσει να προχωρήσει σε υπερβολικές περικοπές , μετά τη λήξη του πακέτου στήριξης το 2013.

Όπως αναφέρει σημείωμα της Ε.Ε. το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg, όλες οι χώρες, εκτός της Ελλάδα και την Ιταλία, δέχθηκαν τη γερμανική πρόταση.

Η Ελλάδα ή η Ιταλία από μόνες τους θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στον κανονισμό, τοποθετώντας έτσι εμπόδια στον πιο αυστηρό έλεγχο που απαιτεί η Γερμανία, προκειμένου να συμφωνήσει στην διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα 750 δις. ευρώ.

Το εν λόγω νομοσχέδιο που προτείνει η Κομισιόν , προβλέπει ότι οι χώρες με χρέος που ξεπερνά το όριο του 60%, πρέπει να προχωρούν σε ετήσιες περικοπές που αντιστοιχούν στο 1/20 του υπερβάλλοντος χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Όπως σημειώνεται, από το 2007 η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη. Το χρέος του 140,2% του ΑΕΠ του 2010 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 156% το 2012.

Από αυτό το επίπεδο, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να αποπληρώνει χρέος ίσο με το 5% του ΑΕΠ ετησίως.

Πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει ούτε καν το Βέλγιο, που είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση, αναφέρει ενδεικτικά το Bloomberg.

Produced by