11
ΦΕΒ

ΝΔ: Αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου


Κατήγγειλε αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου στο σκέλος των εσόδων η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπεύθυνου του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρ. Σταϊκούρας τον Ιανουάριο τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 9,2%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,6%, ήτοι παρατηρείται υστέρηση 994 εκατ. ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου, 513 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα ή 281 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα του 2011.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει πως οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 14,7%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 0,6%, ενώ οι δαπάνες για την εξόφληση παλαιών οφειλών νοσοκομείων τον πρώτο μήνα του έτους, ανήλθαν στα 3,4 δισ. ευρώ, όταν για όλο το 2011, ο Προϋπολογισμός τις εκτιμούσε στα 420 εκατ. ευρώ. Την απόκλιση αυτή ο βουλευτής της ΝΔ την χαρακτηρίζει ως «δείγμα λογιστικών ακροβασιών». Ο τομεάρχης της ΝΔ επισημαίνει πως εκτός από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης αποτυπώνεται και στους δείκτες για βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο:
 
-Η ύφεση έχει, ήδη, διαμορφωθεί στο 3ο τρίμηνο του 2010, στο 4,6%, έναντι στόχου στον Προϋπολογισμό για 3% το 2011 (το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 3,5% το 2011).

πληθωρισμός διατηρεί τη δυναμική του, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, και διαμορφώθηκε στο 5,2% τον προηγούμενο μήνα, έναντι στόχου στον Προϋπολογισμό για 2,2% το 2011.

ανεργία εκτινάχθηκε στο 13,9% τον τελευταίο Νοέμβριο, έναντι στόχου στον Προϋπολογισμό για 12,1% το 2010 (και 14,6% το 2011). Όπως εκτιμά η Νέα Δημοκρατία, αυτή η εξέλιξη των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού και της οικονομίας έχει, ήδη, επιφέρει και θα επιβάλει νέα μέτρα που οδηγούν σε ένα μακροχρόνιο «παγετώνα» την ελληνική οικονομία.

«Σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική η Κυβέρνηση ας μην αναζητά συνενόχους», τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα.

Produced by