11
ΦΕΒ

Tρόικα: Ζητά αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ


Toυ Ανδρέα Δανού

Αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 προανήγγειλε πριν από λίγο η ηγεσία των ελεγκτών της Τρόικας ως ένα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα επόμενα χρόνια. Ο επικεφαλής των ελεγκτών της Ε.Ε. κ. Σερβάς Ντερούζ διευκρίνισε ότι μόνο ότι για τη διετία 2011 - 2012 θα πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ. Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πηγές των αποκρατικοποιήσεων οι ελεγκτές άφησαν τα πάντα ανοικτά. Ο ελεγκτής του ΔΝΤ Κ. Πολ Τόμσεν είπε πως αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν και στη δημόσια ακίνητη περιουσία αλλά και μέσω των δημοσίων επιχειρήσεων.  Αυτό θέτει αυτόματα εντός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ΟΤΕ , ΔΕΗ, ΤΤ, ΟΠΑΠ , Αγροτική, πέραν της πώλησης του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο σε κρατικές επιχειρήσεις που έχει ήδη ανακοινωθεί. Οσον αφορά την τέταρτη δόση η Τρόικα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και είναι απόλυτα εξασφαλισμένη.

Δεύτερη βόμβα που έσκασε η τρόικα αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα για την τετραετία 20012- 2015. Ο κ. Ντερούζ είπε ότι θα χρειαστούν για την προσαρμογή του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ , συνολικά μέτρα το ύψος των οποίων θα φτάσει συνολικά το 8% του ΑΕΠ, δηλαδή 18,65 δισ. ευρώ. Όπως είπε τα χρήματα αυτά θα προκύψουν από την πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αποκρατικοποίηση κρατικών εταιρειών, τη μείωση του κόστους σε υγεία και ασφάλιση και τον περιορισμό των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Για τον ιδιωτικό τομέα τόσο ο κ. Τόμσεν όσο και ο κ. Ντερούζ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Ο. κ. Ντερούζ διευκρίνισε ότι από τη θεσμοθέτηση του νόμου από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τώρα υπήρξαν ν ενδείξεις ότι υπάρχουν εμπόδια στην επέκταση εφαρμογής του θεσμού. Η αίτηση για συναίνεση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου και απαιτεί ειδική γνωμοδότηση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την υπογραφή μιας σύμβασης. Ο ελεγκτής της Τρόικας συνέχισε λέγοντας πως θα υπάρξει μία περίοδος 6 μηνών από τώρα που θα παρακολουθείται η εφαρμογή του νόμου. Αν δεν διευρυνθεί η εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης, τότε ο νόμος θα αλλάξει.

Σε ότι αφορά το χρόνο επανόδου της Ελλάδας στις αγορές κ. Τόμσεν εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος από άλλες φορές. Είπε ότι οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και πως η συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα αλλάξει την εικόνα της χώρας προς τα έξω και εκτίμησε έξοδο στις αγορές τους πρώτους μήνες του 2012.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κλάους Μαζούχ τόνισε ότι οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική αγορά παραμένουν δύσκολες λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος, ωστόσο η πρόοδος του προγράμματος και οι παρεμβάσεις μέσω των εγγυήσεων έχουν σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα. Αναφερόμενος και ειδικότερα και γενικότερα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν όλες τις μη στρατηγικές συμμετοχές τους ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Produced by