11
ΦΕΒ

Στα μέσα Μαρτίου οι δράσεις για την αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας


Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα ανακοινώσει μέσα στις πρώτες δυο εβδομάδες του Μαρτίου ο πρωθυπουργός, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης υπό τον κ. Παπανδρέου στη Βουλή.


Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι , είναι οικονομικά κίνητρα για την αναβάθμιση περιοχών του ιστορικού κέντρου, προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αστέγων, των εξαρτημένων ατόμων με την ενεργητικότερη δραστηριοποίηση του ΟΚΑΝΑ, παρεμβάσεις με κινητές μονάδες υγείας, ενώ σε όλα τα προγράμματα, πέραν των αρμόδιων υπουργείων, θα έχει ενεργό συμμετοχή ο Δήμος Αθηναίων.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, οι υφυπουργοί Εργασίας Άννα Νταλάρα και Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Δ. Στεφάνου και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μαίρη Μαλιώρη.

Όσον αφορά τους μετανάστες, τονίστηκε πως πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων που απαιτούνται για την ανανέωση των αδειών παραμονής των μεταναστών στη χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς και να μειωθεί συνολικά η γραφειοκρατία. Η ομάδα των επί μακρόν διαμενόντων, όπως υπογραμμίστηκε, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς θεωρείται ότι αυτή η κατηγορία μεταναστών διαθέτει "ψήγματα νομιμότητας" και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη αφορά εκείνους που βρίσκονται σε "καθεστώς ανοχής" καθώς έτσι χαρακτηρίζονται οι αναμένοντες άσυλο, ενώ η δεύτερη κατηγορία αφορά εκείνους που βρίσκονται σε "μια γκρίζα ζώνη αφάνειας" και αφορά ανθρώπους οι οποίοι, π.χ. ασχολούνται με την φροντίδα ηλικιωμένων, χωρίς ποτέ να βγαίνουν από το σπίτι στο οποίο εργάζονται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι άνθρωποι αυτοί να εξέλθουν από αυτό το καθεστώς "αφάνειας", και να προσδιοριστεί ο αριθμός τους και η κατάστασή τους.


Produced by