13
ΦΕΒ

Παπακωνσταντίνου: Άστοχες οι δηλώσεις Ντερούζ


Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με συνεντεύξεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, σε κυριακάτικες εφημερίδες, στις οποίες φέρεται να έχει πει «Ναι, να πουλήσετε το Ελληνικό, ναι, να πουλήσετε τη ΔΕΗ» έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.
Είναι μια επιλογή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας.
Είναι μια επιλογή που η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα - με σταθερότητα, απόλυτη διαφάνεια, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη.
Και τις αποφάσεις, για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος.
Γι' αυτό και οι σημερινές φερόμενες σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κυριακάτικες εφημερίδες είναι το λιγότερο άστοχες, και σίγουρα ανακριβείς».
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα κ Σερβάας Ντερούζ  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αναφέρει ότι τα επόμενα δύο χρόνια « θα κάνετε αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ευρώ» και προσθέτει: «Τα πρώτα 5 δισ. θα προέλθουν από την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα υπόλοιπα 10 δισ. από εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο». Διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση θα προσδιορίσει τις εταιρείες ενώ για την τριετία 2013-2015 αναφέρει «θα πουληθούν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η ακίνητη περιουσία από τα οποία θα εισπραχθούν 35 δισ. ευρώ . Επίσης υπάρχει και η μη καταγεγραμμένη περιουσία την οποία δεν έχουμε υπολογίσει».
Στο επιχείρημα ότι χρηματιστηριακά δεν είναι η καλύτερη περίοδος για συμμετοχές του Δημοσίου όπως ο ΟΤΕ , η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ αντιτείνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές «είναι επικερδείς και έχουν προστιθέμενη αξία . Εάν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και προσληφθούν σοβαρές επενδυτικές τράπεζες που θα παίξουν το ρόλο των συμβούλων, θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε ένα σημαντικό κέρδος…»
Σημειώνει για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ ότι «δεν θεωρεί απαραίτητο να έχει το κράτος μετοχές τους» ενώ σε ερώτηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υποστηρίζει πως « είναι θέμα της κυβέρνησης τι πρέπει να κάνει και εάν πρέπει να μειώσει τη συμμετοχή της στον τραπεζικό κλάδο. Πάντως , υπάρχει η δέσμευση να πουληθεί ένα ποσοστό. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό γιατί θα επιτρέψει στις τράπεζες να γίνουν πιο ελκυστικές». Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει ότι είναι ξεπερασμένο σύστημα ο 13ος και 14ος μισθός αν και αναφέρει ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει» εάν θα δοθεί πάλι στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Τονίζει ότι δεν προβλέπεται καμία αύξηση στον ΦΠΑ και σημειώνει «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αυτό». Προειδοποιεί πως «εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή θα υπάρχουν μεγάλοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι» αλλά προσθέτει ότι χρειάζεται χρόνος 3-5 χρόνια για να αποδώσουν αυτές οι πολιτικές. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δηλώνει ότι έχει ακούσει τις φήμες αλλά συμπληρώνει πως γνωρίζει ότι η κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια».


Συνέντευξη του Πόουλ Τόμσεν

Την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις υπογραμμίζει με δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν καθώς όπως αναφέρει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει «πολύ εύθραυστη».
Εκτιμά όμως ότι έχει επιτευχθεί «αναγκαία σταθερότητα και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης είναι εξασφαλισμένη». Ο κ Τόμσεν σημειώνει χαρακτηριστικά «Μπορεί να επιτεύχθηκε πέρυσι ο στόχος για έλλειμμα στο 9,5%, αλλά βλέπω ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να πετύχει το στόχο του 7,8% για το 2011 εάν δεν προχωρήσουν ταχύτατα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν λέω ότι το πρόγραμμα έχει εκτροχιασθεί , αναμένω ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του Μαρτίου , αλλά βλέπω ότι θα υπάρξει ανάγκη για αποφασιστικές κινήσεις».
Ο κ Τόμσεν υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε στο κρίσιμο σταυροδρόμι όπου πρέπει να δούμε την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο ώστε, όπως αναφέρει, να καταστεί «πιο λογικό». Διαπιστώνει καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, αναγνωρίζει δυσκολίες λόγω της μη καταγραφής της περιουσίας ελπίζοντας ότι θα γίνει μέχρι τα μέσα του χρόνου και σημειώνει ότι αφού γίνει η καταγραφή θα γίνει «και η πώληση γης , όπως είναι το παλαιό αεροδρόμιο». Δηλώνει ότι δεν χρειάζονται άλλες οριζόντιες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο ούτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών ενώ για τον ιδιωτικό τομέα σημειώνει πως «οι κανόνες της αγοράς θα δώσουν τη λύση» και παρατηρεί πως «ήδη καταγράφεται μείωση του κόστους εργασίας σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο».
Τονίζει ακόμη ότι «δεν συζητήθηκε καν περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».


Produced by