14
ΦΕΒ

"Στο τραπέζι" οι αποκρατικοποιήσεις


Στο σωστό δρόμο βρίσκεται η χώρα για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως τόνισε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.


Ο υπουργός υπογράμμισε πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Όσον αφορά τις σημερινές συζητήσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα πως θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα.

Παράλληλα, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν γερή βάση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.Όπως μεταδίδαμε και νωρίτερα, η παράταση αποπληρωμής του χρέους του 110 δις ευρώ, η επαναγορά ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και οι «ελληνικές» αποκρατικοποιήσεις των 50 δις ευρώ, αναμένεται να απασχολήσουν τις συνεδριάσεις του σημερινού Eurogroup αλλά και του αυριανού ECOFIN .

Ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία κατά την συνεδρίαση της Ευρωομάδας, να εξηγήσει την γενικότερη θέση της Ελλάδας σε ότι αφορά στην υλοποίηση του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί με Ε.Ε. Δ.Ν.Τ. Ε.Ε. και ΕΚΤ .

Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να θέλει να εξηγήσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων - αναμένεται να τεθεί κυρίως πίσω από τις κλειστές θύρες του Eurogroup - που εξελίχθηκε σε μια μίνι πολιτική κρίση από τις ανακοινώσεις της τρόικας της περασμένης Παρασκευής .

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα επαναλάβει ότι πρόθεση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην οποία περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με στόχο έσοδα τα 50 δις ευρώ που ανακοινώθηκαν. Θα ξεκαθαρίσει όμως ότι η ενόχληση που προκάλεσε αρχικά αμηχανία και στην συνέχεια την παρέμβαση του Πρωθυπουργού σε ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ είναι το γεγονός ότι οι ελεγκτές πήραν την «πρωτοβουλία» να υποδείξουν όχι μόνο τον χρόνο αλλά και την μέθοδο αποκρατικοποίησης .

Σε ότι αφορά την δημιουργία του EFSF θα υποστηρίξει βέβαια την ενίσχυση του με περισσότερα κεφάλαια . Θα τονίσει επίσης ότι με την υιοθέτηση και την υλοποίηση του μνημονίου έχει «καλύψει» και το μεγαλύτερο μέρος του συμφώνου ανταγωνιστικότητας που προωθεί ο Γαλλογερμανικός άξονας.
Εκτός από τις αντιδράσεις και τις συναντήσεις που θα έχει στο προσκήνιο και των παρασκήνιο των συνεδριάσεων των υπουργών οικονομικών της ΕΕ ο Έλληνας υπουργός δεν θα έχει να περιμένει πολλά ούτε για την επιμήκυνση του χρέους των 110 δις και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού , ούτε όμως και για το μέλλον του EFSF .

Η επιμήκυνση του χρέους θα συζητηθεί μεν αλλά – εκτός απροόπτου - ούτε και αυτή την φορά δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις . Πάντως πληροφορίες θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώνει την έκθεση εισήγηση για την παράταση την οποία θα πρέπει να εισαγάγει αυτό ή κάποιο από τα επόμενα συμβούλια υπουργών οικονομικών για έγκριση .

Το θέμα της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ακόμη πιο πολύπλοκο αφού πληροφορίες θέλουν την Γερμανία και την Γαλλία να μην έχουν ακόμη οριστικοποιήσει ακόμη τους όρους του συμφώνου ανταγωνιστικότητας. Το περίφημο αυτό σύμφωνο υποτίθεται ότι θα βρίσκεται στην κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης των κρατών και θα δεσμεύσει όλους και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Άλλωστε η επόμενη φάση ειδικά για την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος του μήνα με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Γερμανία και την Φινλανδία όπου θα συζητηθούν και τα ελληνικά θέματα..

Ανδρέας Δανός
Produced by