14
ΦΕΒ

Στη σύνοδο του Μαρτίου τα... σπουδαία


Στο σωστό δρόμο βρίσκεται η χώρα για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως τόνισε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός υπογράμμισε πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Όσον αφορά τις σημερινές συζητήσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα πως θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα.

O πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker , τόνισε πως "έχουμε πλήρη άγνοια για τα στοιχεία αυτού του συμφώνου (του γαλλογερμανικού συμφώνου ανταγωνιστικότητας). Δεν θα απασχολήσει την σημερινή συνάντηση, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου." "Τότε θα πρέπει να καθοριστεί ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του συμφώνου. Κανείς, τουλάχιστον εγώ, δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη. Αλλά χρειάζεται να προσδιορίσουμε αν χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για αυτό ή αν τα υπάρχοντα επαρκούν".

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Olli Rehn, τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν γερή βάση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επίσης, ο Luc Frieden, υπουργός οικονομικών Λουξεμβούργου δήλωσς πως "στόχος είναι τα 440 δις (ευρώ) να χρησιμοποιηθούν επαρκώς και αυτό είναι το σημαντικό και μπορούμε να το πετύχουμε αυξάνοντας τις εγγυήσεις. Η αύξηση των εγγυήσεων είναι ο πιο εύκολος τρόπος και θα υποστηρίξουμε αυτό τον δρόμο". "Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι και τα 440 δις μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να υπάρχει λίγη περισσότερη ευελιξία για να λειτουργήσει πρακτικά και νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συναίνεση πάνω σε αυτό".

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schaeuble, τόνισε πως "είναι ανάγκη να συζητηθούν επιπλέον βραχυπρόθεσμα μέτρα για το EFSF (την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας); Αυτή τη στιγμή, οι αγορές είναι αρκετά σταθερές, που φαίνεται ότι είναι καλύτερο να μην προκαλέσουμε αναταραχή με περιττές συζητήσεις". "Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις σήμερα, αλλά έχουμε πει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο και με τα τρία στοιχεία (σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και EFSF) μέχρι τα τέλη Μαρτίου", πρόσθεσε.
Produced by