15
ΦΕΒ

Στο 4,5% η ύφεση


 Πολλές σελίδες ακόμη αναμένεται να έχει το κεφάλαιο της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αφού παρά την θεωρητικολογία και την ανερμάτιστη αισιοδοξία κάποιων υπουργών η οικονομική μεγέθυνση δεν είναι μόνο αποτέλεσμα «πρωτοβουλιών» αλλά αποτελέσματος .

‘Όλοι οι ιθύνοντες ευαγγελίζονται την ανάκαμψη της ανάπτυξης μέσα από την αλλαγή της παραγωγικής βάσης της χώρας Η περίφημη όμως «αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου» απαιτεί εκτός από πρωτοβουλίες ανακατεύθυνσης κοινοτικών πόρων και χρηματοδότηση. Την ίδια ώρα στην ενδιάμεση έκθεσή του για την νομισματική πολιτική ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος προέβλεπε και για φέτος μηδενική ή αρνητική πιστωτική ανάπτυξη προς τον ιδιωτικό τομέα .

Αυτό σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες θα είναι δύσκολο και φέτος να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν . Ακόμη όμως και αν τελικά τα πράγματα πάνε καλύτερα θα βρούν απέναντι τους νοικοκυριά τα οποία είναι ή υπερχρεωμένα ή έχουν μόλις αποπληρώσει τα δάνεια τους και δεν θέλουν να μπούν σε νέες περιπέτειες . Όσο για τις επιχειρήσεις λίγες είναι αυτές που μπορούν πια να αντλήσουν νέα δάνεια και ακόμη λιγότερες είναι αυτές που προγραμματίζουν κάποια επένδυση .

Ένα ακόμη τεράστιο εμπόδιο για την επαναφορά θετικών ρυθμών ανάπτυξης είναι το μνημόνιο .¨Όχι τόσο λόγω της υποταγής της ελληνικής οικονομίας σε συγκεκριμένες λύσεις όσο στη έλλειψη έστω και στοιχειώδους μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού από τα ελληνικά οικονομικά υπουργεία .Την επομένη της ανακοίνωσης κάποιων οικονομικών μέτρων ξεκινά η επεξεργασία του επόμενου πακέτου για να ακολουθήσουν νέα μέτρα λίγο καιρό μετά . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κανείς να μην ξέρει τι τον περιμένει . Η αβεβαιότητα ήταν ανέκαθεν το μεγάλο αντικίνητρο επενδύσεων και κατά συνέπεια ανάπτυξης .
Με αυτά τα δεδομένα η ύφεση στο 6,.6% του ΑΕΠ για το Δ τρίμηνο του 2010 μπορεί και να μην είναι ότι χειρότερο έχουμε δεί ποτέ . Η ύφεση 4,5% του ΑΕΠ του 2010 μπορεί να είναι ίδια ή και μεγαλύτερη το 2011 .

Τούτο διότι πριν πάμε σε αυτό που θέλουμε θα πρέπει να δούμε που ακριβώς βρισκόμαστε . Βασική αιτία της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης ήταν η κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία προσέθετε για τα έτη μέχρι και το 2008 περίπου το 67% του μέσου ετήσιου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης

Σύμφωνα με πληροφορίες η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε το 2010 κατά 3,8% ενώ η δημόσια κατανάλωση λόγω των περικοπών μειώθηκε κατά 8,5% σε σύγκριση βέβαια με το 2009 . Η ζήτηση του 2010 για κατοικίες σημείωσε τεράστια μείωση κατά 19,6% ενώ η και η ζήτηση για εξοπλισμό (που αφορά κυρίως τη επιχειρήσεις ) είχε μείωση κατά 16,4% .

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας ύφεσης ήταν και η τεράστια υποχώρηση των επενδύσεων . Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του διοικητή τα ης ΤτΕ κ. Γιώργου Προβόπουλου η μείωση για το σύνολο του 2010 μπορεί να ξεπέρασε και το 18% σε σύγκριση με το 2009 .


Aνδρέας Δανός
Produced by