15
ΦΕΒ

Παπακωνσταντίνου: Αποκρατικοποιήσεις, όχι πώληση γης


Αποκρατικοποιήσεις δεν σημαίνει πώληση της δημόσιας γης, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup και του Ecofin σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Ουδείς προτίθεται να πουλήσει τους αιγιαλούς, τις ράχες και τα βουνά. Μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο δημόσιο και λειτουργεί αποτελεσματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την ανάγκη μείωσης το υψηλού δημόσιου χρέους, επισήμανε ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, με την ανάπτυξη, η οποία θα τονωθεί με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, αλλά και με ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνη» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Προέδρου της Ν.Δ. , Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως είπε, έκανε λόγο για έσοδα 50 δισ. ευρώ από κρατικοποιήσεις μέσα σε δύο χρόνια και στο πλαίσιο το μνημονίου, ενώ στενοί σύμβουλοί του αναφέρθηκαν σε πώληση ακίνητης περιουσίας της τάξης των 100 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει τις δικές της αποφάσεις και βάζει στόχους για να δώσει στους Έλληνες πολίτες μία λύση που θα μειώνει το δυσβάσταχτο χρέος . «Τέτοιου είδους αποφάσεις αφορούν την ελληνική κυβέρνηση και το περιεχόμενό τους το καθορίζει μόνο αυτή», υποστήριξε.

«Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτίμησαν θετικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σχολίασε, σχετικά με τη χθεσινή συζήτηση στη Σύνοδο για την ελληνική οικονομία. «Οι προσπάθειες αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 σε 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014», επεσήμανε.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με όλα τα κόμματα και τις κοινωνικές δυνάμεις στη χώρα, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση γύρω από τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εξέφρασε, ωστόσο, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να απορρίψει την πρόσκληση για συμμετοχή στο τραπέζι του διαλόγου.

Η ύφεση σε ετήσια βάση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, όπως το αναγνώρισε ο υπουργός και παράλληλα σημείωσε ότι κάθε τρίμηνο το βάθος της ύφεσης περιορίζεται (-1,9% το πρώτο τρίμηνο, -1,8% το δεύτερο, -1,7% το τρίτο και -1,4% το τέταρτο), κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η αύξηση των εξαγωγών κατά 8% το τελευταίο έτος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκδοση έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, τριμηνιαίας διάρκειας, καθώς το επιτόκιό τους μειώθηκε από 4,1% στην προηγούμενη έκδοση σε 3,85% σήμερα και σημείωσε ότι το 60% του ενδιαφέροντος προήλθε από ξένους επενδυτές.


«Τα 500 δισ. ευρώ που θα δύναται να δανείζει ο μελλοντικός Μηχανισμός, θα πείσουν τις αγορές ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα», υπογράμμισε, σχετικά με τη συμφωνία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων. «Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ο Μηχανισμός να αποκτήσει αυξημένη χρηματοδότηση, μεγαλύτερη ευελιξία (παρεμβάσεις στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά με δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων), καθώς και καλύτερους όρους δανεισμού», προσέθεσε.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το θέμα της επιμήκυνσης των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος της λύσης - πακέτου που θα δοθεί για τη συνολική σταθερότητα του ευρώ και πως η επιμήκυνση θα αφορά την εναρμόνιση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων με αυτά της Ιρλανδίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει συνολική απάντηση. Αυτή τη φορά πρέπει να υπερβούμε τις προσδοκίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Produced by