16
ΦΕΒ

Αποκρατικοποιήσεις χωρίς "ταμπού"


 Πωλήσεις χωρίς «ταμπού» για διατήρηση του management ή κάποιου είδους κρατικό έλεγχο εξετάζονται από το υπουργείο οικονομικών για τις τρείς πλέον κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις την ΔΕΗ τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ .

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τις δηλώσεις του ελεγκτή της ΕΕ κ. Σέρβας Ντερούζ και τις εκατέρωθεν εξηγήσεις που δόθηκαν στις συνεδριάσεις των Eurogroup και ECOFIN τα πράγματα στενεύουν επικίνδυνα για την Ελληνική Κυβέρνηση. Τα 50 δις από αποκρατικοποιήσεις τα οποία θα μειώσουν ισόποσα το δημόσιο χρέος πρέπει να βρεθούν . Η διακήρυξη των υπουργών της ΕΕ μετά το χθεσινό συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ για προσπάθεια βιωσιμότητας των χρεών των κρατών μελών δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Στο υπουργείο οικονομικών έχουν σηκώσει τα μανίκια τους και ψάχνουν λύσεις .

Ακόμη και αν δεν συγκεντρωθούν 15 δις από αποκρατικοποιήσεις για το 2011 και το 2012 θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε οι δανειστές να πειστούν ότι «προσπαθούμε» . Διαφορετικά εκτός από την επιμήκυνση του χρέους τίποτα δεν είναι δεδομένο για το μέλλον του ελληνικού χρέους .Όχι μόνο αυτούτων 110 δις ευρώ αλλά και του συνολικού των 324 δις ευρώ .

Εκτός λοιπόν από τις ήδη προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις ( ΔΕΠΑ Ελ Βενιζέλος ΕΛΤΑ ΤΡΑΙΝΟΣΕ Καζίνο Πάρνηθας ) το οικονομικό επιτελείο στρέφεται τώρα και στα πιο «βαριά χαρτιά» που αναμένεται να δώσουν έσοδα περίπου 5-5,5 ευρώ .

Λόγω της έκτακτης ανάγκης ξεμπλοκάρει το θέμα της ΔΕΗ που επι πολλά χρόνια είχε μείνει παγωμένο λόγω του πολιτικού κόστους που θα είχε μια μείωση του ποσοστού του δημοσίου κάτω από το 51% και εξ αυτού την είσοδο ιδιωτών στην διαχείριση της επιχείρησης . Μάλιστα σε μια προσπάθεια διατήρησης κάποιου είδους ελέγχου της εταιρίες εξετάζεται μια λύση στο πρότυπο του ΟΤΕ με μια συμφωνία μετόχων όπου το δημόσιο θα έχει δικαίωμα βέτο κατέχοντας ποσοστό ακόμη και 10% . Αυτό θα σήμαινε την πώληση ποσοστού έως και 41% σε ιδιώτες . Το σημαντικό είναι ότι από το υπουργείο οικονομικών δεν αρνούνται πια να συζητήσουν με τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή ούτε και και την παραχώρηση μέρους ή και του συνόλου της διοίκησης της επιχείρησης.

Στο θέμα του ΟΤΕ τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά . Οι Γερμανοί της Deutsche Telekom είναι ήδη μέσα στην επιχείρηση , ασκούν εξ ημισίας την διοίκηση του Οργανισμού κα έχουν δηλώσει στις γενικές συνελεύσεις τους στην Γερμανία ότι επιθυμούν να αυξήσουν το ποσοστό τους αλλά και την ισχύ τους στην διοίκηση .Παλαιότερα μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών σε κατ ιδίαν συνομιλίες του είχε χαρακτηρίσει το ποσοστό που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ μη στρατηγικής σημασίας .

Ο ΟΠΑΠ είναι μια πιο ιδιότυπη περίπτωση . Εκτός από το γενναίο μέρισμα το οποίο θα χαθεί με την πώληση του το ελληνικό δημόσιο θα ιδιωτικοποιήσεις πλήρως και τον τζόγο . Τούτο δε την στιγμή που το παιχνίδι στην αγορά του νόμιμου τζόγου ανοίγει εντάσσοντας και το ηλεκτρονικό στοίχημα ( από το οποίο ο Οργανισμός θα πάρει δικαιωματικά δύο άδειες τις οποίες στην συνέχεια θα εκχωρήσει σε ιδιώτες.

Εδώ οι υπεύθυνοι δείχνουν να διστάζουν φοβούμενοι πλήρη εμπορευματοποίηση του τζόγου και εν τέλει ανεξέλεγκτες καταστάσεις . Είναι πάντως βέβαιο ότι ο ΟΠΑΠ θα εξεταστεί ως ξεχωριστή υπόθεση στην αμέσως επόμενη συνεδρίασης της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων .

Ανδρέας Δανός
Produced by