16
ΦΕΒ

Παίρνουν «ανάσα» οι ελληνικές εξαγωγές


ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
(αrampatzi@xrimaonline.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Ως «εξωστρεφής» μπορεί να χαρακτηριστεί η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Τα στοιχεία για τα μέσα επίπεδα των εξαγωγών για το 2010 «έδωσαν θάρρος» στους εμπλεκόμενους φορείς για την πορεία των εξαγωγών, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκε άνοδος 8,3% στις εξαγωγές την περασμένη χρονιά, τη στιγμή που οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 20,9%.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό, ενώ ο δείκτης των εξαγωγών είναι ο μοναδικός μακροοικονομικός ανοδικός δείκτης», τόνισε, σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Λακασάς. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η απόκλιση από τα επίπεδα 2009-2008 είναι σημαντική, της τάξεως των 10 μονάδων. «Ο στόχος για τη νέα χρονιά θα πρέπει να είναι να πάμε στο +10% για να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα», όπως εκτιμά, «για να μπορέσουμε στη συνέχεια το 2014 να φτάσουμε στον εθνικό στόχο, σύμφωνα με τον οποίο οι εξαγωγές θα συμμετέχουν στο ΑΕΠ κατά 16%».

Η μέχρι τώρα εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν περιορισμένη, κάτω από το 8% το 2009, τη στιγμή που στην Ισπανία οι εξαγωγές συμμετείχαν στο ΑΕΠ της χώρας κατά 16%, στην Πορτογαλία πάνω από 20%, ενώ στην Ολλανδία ξεπερνά το 50%.

Το πρώτο πρόγραμμα εξωστρέφειας

Μέρος του συνολικού πλαισίου για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων είναι και το πρώτο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, ύψους 30 εκατ. ευρώ, του οποίου η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκινά στις 10 Μαρτίου 2011 και θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου 2011.
Συγκεκριμένα, αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπό προϋποθέσεις μεγάλες επιχειρήσεις, των κλάδων της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών και επιλεγμένων κλάδων του εμπορίου.

Για τις μεγάλες και τις εμπορικές επιχειρήσεις προϋπόθεση ένταξης είναι να συνεργαστούν σε εξωστρεφείς δραστηριότητες με τουλάχιστον δύο πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις και με τουλάχιστον μία πολύ μικρή ή μεσαία επιχείρηση, ή εμπορικές επιχειρήσεις.

Ομάδες που θα απαρτίζονται από τουλάχιστον τρεις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με επιπλέον επιχορήγηση υπό την προϋπόθεση ότι εκτός από το δικό τους διακριτό επενδυτικό σχέδιο, θα συνεργαστούν και μεταξύ τους με στόχο την ανάληψη εξωστρεφούς δραστηριότητας. Οι επιλέξιμες επενδύσεις είναι προϋπολογισμού από 30.000 έως 250.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 40% έως 45% για κάθε επιχείρηση, ανάλογα με το μέγεθός της και έως 50% για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση εάν συμμετέχει σε κοινοπρακτικό σχήμα.

Η χρηματοδότηση καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως μηχανολογικό εξοπλισμό, δαπάνες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αναβάθμιση προϊόντων και συσκευασίας, προώθηση προβολής καθώς επίσης και ενέργειας προστασίας ή απόκτησης πατεντών.

«Το πρόγραμμα αυτό αν και καθυστέρησε λίγο, εκδόθηκε και είναι θετικό», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ενώ όπως προσέθεσε, τώρα «σειρά» πρέπει να πάρουν το Ταμείο Εξωστρέφειας Go to Market, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο ταμείο ΕΤΕΑΝ, αλλά και ο αναπτυξιακός νόμος.

Το ευρύτερο πλαίσιο

Για τις κινήσεις αυτές, η βάση τέθηκε τον Δεκέμβριο όταν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης μαζί με τον πρωθυπουργό παρουσίασαν το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για τις Εξαγωγές, με εννέα στόχους, οι οποίοι είναι:

- Η δημιουργία ενός Εθνικού Brand, μιας ελληνικής ταυτότητας, που θα πιστοποιεί την ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων.

- Ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπουργείων.

- Η ριζική αναμόρφωση της δομής του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο.

- Η δημιουργία του Ταμείου Εξωστρέφειας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, το οποίο θα ονομάζεται Go2Market, με δημόσιο κεφάλαιο ύψους 70 περίπου εκατ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τη μόχλευση πολλαπλάσιων κεφαλαίων από την αγορά.

- Η δημιουργία έξυπνων χρηματοοικονομικών προϊόντων που θα καλύψουν βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως είναι η προχρηματοδότηση εξαγωγών και η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ.

- Η αναπροσαρμογή του ΟΑΕΠ ώστε να παρέχει ενημέρωση και να λειτουργεί με ευελιξία και τη δυνατότητα να καλύπτει έμμεσες επενδύσεις.

- Η αναδιοργάνωση του ΟΠΕ στα πρότυπα του ολλανδικού EVD, που αποτελεί έναν από τους καλύτερους φορείς στο είδος του στον κόσμο.

- Η δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας από μεγάλες και έμπειρες επιχειρήσεις με μικρές μη ανταγωνιστικές εταιρείες.

- Η συστηματική παρακολούθηση με στατιστικά στοιχεία όλων των πρωτοβουλιών ώστε να στοχοθετούνται οι προτεραιότητες της πολιτικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, αυτό που λείπει από το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Λακασά, είναι η απλούστευση της γραφειοκρατίας, κυρίως για τον αναπτυξιακό και το ταμείο εξωστρέφειας, η δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων σε μια ημέρα και η επιστροφή του ΦΠΑ.

Εξωστρέφεια - Ποιότητα - Καινοτομία

«Οι εξαγωγές μπορούν να μας βγάλουν από την ύφεση», εκτιμά ο κ. Λακασάς, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η άρδην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. «Θα πρέπει να γίνουμε κοινωνία που βασίζεται στον παραγωγικό της ιστό και παράλληλα οι εισαγωγές θα πρέπει να υποκατασταθούν από ελληνικά προϊόντα, προϊόντα που παράγονται στη χώρα. Στο εσωτερικό η ζήτηση θα πρέπει να μείνει σταθερή και να αναπτυχθεί σταδιακά. Θα πρέπει να βασιστούμε στο τρίπτυχο εξωστρέφεια – ποιότητα - καινοτομία», καταλήγει.
Produced by