17
ΦΕΒ

Αυτόφωρο έγκλημα η φοροδιαφυγή


Αυτόφωρο και πλημμέλημα από το πρώτο ευρώ και κακούργημα για 75.000 ευρώ  χαρακτηρίζει  τη φοροδιαφυγή το νομοσχέδιο που πέρασε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η λύση αυτή είναι αυτή που προτάθηκε από το υπουργείο οικονομικών και έγινε δεκτή και από το συναρμόδιο υπουργείο δικαιοσύνης για το αδίκημα της φοροδιαφυγής που αναγορεύεται πλέον σε διαρκές. Πληροφορίες θέλουν διατάξεις στο νομοσχέδιο σύμφωνα με τις οποίες ο φοροφυγάς θα µπορεί να συλληφθεί σε χρόνο που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του προβλεπόµενου χρόνου παραγραφής του αδικήµατος.

Συγκεκριμένα:

Αν είναι πλημμέλημα ( οφειλή ως 75.000 ευρώ) , η σύλληψη μπορεί να γίνει μέσα στους πρώτους 20 µήνες από την παρέλευση της τετράµηνης προθεσµίας που έχει στη διάθεσή του ο φορολογούμενος για την καταβολή της

Αν είναι κακούργημα , ( οφειλή μεγαλύτερη από τα 75.000) το οποίο παραγράφεται στη 15ετία, επί πέντε χρόνια θα ισχύει η δυνατότητα των διωκτικών αρχών να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στο αυτόφωρο.

Σηµείο διαφωνίας µεταξύ των υπουργείων Οικονοµικών και Δικαιοσύνης υπήρξε και η επιβολή ποινών φυλάκισης χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης από το δικαστήριο ανασταλτικού αποτελέσµατος της απόφασης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν η διάταξη αυτή απαλείφθηκε εντελώς, καθώς αξιολογήθηκε ως παρέµβαση στην κρίση του δικαστή, ο οποίος είναι ελεύθερος να αποφασίζει για τη µμεταχείριση του κατηγορουμένου.

Οι έλεγχοι

Για τα επαγγέλματα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται μόνο ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά ούτε στο ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά, ούτε τα ποσά δηλωθέντος εισοδήματος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.

Αλλαγές έρχονται και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης των ελεγκτών για την επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις:

- Η επιλογή των ελεγκτών γίνεται κατά ένα ποσοστό μόνο από υπαλλήλους που έχουν προϋπηρεσία σε ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
- Οι υποψήφιοι υποβάλλουν ειδική αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).
- Τα στελέχη αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι προϊστάμενοι διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και τμημάτων ανά δωδεκάμηνο ή δεκαοκτάμηνο.
- Κατά τη διάρκεια της θητείας τους υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.

Εκτός από το τις ποινές και το κυνηγητό των φοροφυγάδων το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης του συνόλου των κερδών των επιχειρήσεων για Α.Ε. και ΕΠΕ για τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 από 24% σε 20%. Παράλληλα, για τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα ) προβλέπεται φόρος 25% που διενεργείται με παρακράτηση στην επιχείρηση.

Έλεγχοι- πρόστιμα

Ενίσχυση των υφιστάμενων Τµημάτων Οικονοµικού Εγκλήµατος της Εισαγγελίας αλλά όχι γενικό οικονομικό εισαγγελέα θα προβλέπει το τελικό σχέδιο του φορολογικού νόμου Στο τµήµατα αυτά θα προΐσταται ένας εισαγγελέας ή αντεισαγγελέας Εφετών, ενώ θα στελεχώνεται από εισαγγελείς Πρωτοδικών και ειδικούς πραγματογνώμονες. Την Εποπτεία και τον συντονισµό όλων των ερευνών θα ασκεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου αίρεται το φορολογικό απόρρητο:

α) των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ),

β) για περιπτώσεις έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

Το τελικό σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων, την αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής του προστίμου που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για να έχει δικαίωμα να προσφύγει κάποιος δικαιοσύνη, φορολογικό διαμεσολαβητή αλλά και αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι ποινικές διατάξεις αλλά και αυτές που θα οδηγήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ορίζουν ότι:

- Δεν επιτρέπεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής στα εγκλήματα φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του κράτους. Επίσης δεν επιτρέπεται η μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα φοροδιαφυγής εάν δεν καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι.

- Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την χώρα κ.λπ.) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

- Αυξάνεται το ποσοστό από 25% στο 50% του φόρου και των προστίμων προκειμένου να μπορεί κάποιος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ανδρέας Δανός
Produced by