17
ΦΕΒ

Αποσύρεται η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους


Στην ανάκληση της εγκυκλίου, βάσει της οποίας καλούνταν οι δημότες που τακτοποιούν ημιυπαίθριους χώρους, να καταβάλουν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη που τους αφορούν, προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Ντόλιος, «ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών». Η ανάκληση αυτή έγινε με εντολή τρου πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του Υπουργείου με την υπογραφή του κ. Γ. Ντόλιου, όριζε ότι
παρέμενε στους Δήμους η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των ανταποδοτικών τελών (τέλη φωτισμού και καθαριότητας), σε περιπτώσεις αλλαγής χρήσης (ημιυπαίθριοι).

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, σε δηλώσεις του μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, κανένας φόρος δεν επιβάλλεται αναδρομικά λόγω της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων.

Η εγκύκλιος αυτή αφορούσε 500.000 ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει έως τώρα δηλώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των ακινήτων τους. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το νόμο 3843/2010, απάλλασσε τους ενδιαφερόμενους από κάθε δημοτικό τέλος.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Ντόλιου, οι ημιυπαίθριοι, ανοικτοί και κλειστοί, ανεξάρτητα αν έχουν αλλάξει χρήση ή όχι, χαρακτηρίζονταν στεγασμένοι χώροι και επιβαρύνονταν με δημοτικά τέλη (καθαριότητας, φωτισμού και ηλεκτροδότησης).

Προβλέπονταν, επίσης, πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους και έτσι τα δημοτικά συμβούλια μπορούσαν να τους επιβάλλουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνειες που δεν έχουν δηλωθεί.

Αυτό αφορούσε τα τετραγωνικά μέτρα που μέχρι τώρα δεν είχαν δηλωθεί και δεν συμπεριλαμβάνονταν στα δημοτικά τέλη που πλήρωνε το κτίσμα, διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega .

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονα δυσαρεστημένος είναι ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης -ο οποίος δεν ήταν ενήμερος για τις κινήσεις του Ντόλιου-.

Τη λύπη του για τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με το θέμα της επιπλέον επιβάρυνσης στους ημιυπαίθριους εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα θα λυθεί οριστικά με νομοθετική ρύθμιση.
Ο κ. Ντόλιος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην περιοδεία του στη Θράκη, κατά συνέπεια φαίνεται ότι λήγει το θέμα που δημιουργήθηκε.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους, την οποία τελικά απέσυρε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης με δήλωσή του τόνισε: «Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο - δόλωμα για τους ημιυπαίθριους. Αναγκάστηκαν να το κάνουν. Προφανώς κατάλαβαν την πολιτική απάτη που διέπραξαν. Περιμένουμε να δούμε αν περισσεύει πλέον η πολιτική ευθιξία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε ότι «οι σημερινές αντιφάσεις των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για το τι πραγματικά ισχύει για τις επιβαρύνσεις των ημιυπαίθριων, αλλά και η θεατρική απόσυρση της αμφιλεγόμενης εγκυκλίου, το μόνο που πετυχαίνει είναι να μεγαλώνει τη σύγχυση που προκαλεί η κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες και κανείς πλέον δεν μπορεί να προγραμματίσει τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις του».

Οξύτατη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης, τονίζοντας πως είχε υπάρξει κατηγορηματική κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα επέβαλε αυξημένα δημοτικά τέλη και τέλη ακίνητης περιουσίας επί των δηλωθέντων ημιυπαιθρίων χώρων. Μάλιστα ο ΛΑ.Ο.Σ. εκτιμά ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση οδήγησε τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο να αποσύρει την επίμαχη εγκύκλιο, προαναγγέλλοντας μελλοντική νομοθετική ρύθμιση επί του θέματος.


Produced by