17
ΦΕΒ

Παπανδρέου: Η χώρα δεν καταρρέει


Για «ορυμαγδό απαισιοδοξίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, αναφερόταν σε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα που υποστήριζαν ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από 10% και ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα». Όπως προσέθεσε, ο «ορυμαγδός απαισιοδοξίας» συνεχίζεται και από μερίδα των ΜΜΕ και γενικότερα, μέσα από ένα κλίμα καταστροφολογίας, μεμψιμοιρίας και παραίτησης.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετική την αξιολόγηση της τρόϊκας, που εξασφάλισε την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου.


Η απόφαση της κυβέρνησης για τη μη πώληση δημόσιας περιουσίας, η οποία θα κατοχυρωθεί με νόμο, ενώ θα υπάρξει και συνταγματική πρόβλεψη, είναι κατά τον πρωθυποργό ιστορικής σημασίας. Επίσης, ζήτησε από τους υπουργούς να καταγράψουν τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται υπό την εποπτεία τους και να κάνουν προτάσεις για την αξιοποίησή της.

«Η χώρα δεν καταρρέει. Αντίθετα έχει αποκτήσει πρόσωπο και αξιοπιστία, παράλληλα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αγορών», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Παπακωνσταντίνου για την Οικονομική Αστυνομία

«Θέλω ένα εργαλείο να κάνω τη δουλειά μου», είπε ο υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του υπουργικού, σχετικά με την Οικονομική Αστυνομία και τη λειτουργία της.


Εν τέλει, η Οικονομική Αστυνομία θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο "οικονομικός εισαγγελέας" θα είναι αντεισαγγελέας Εφετών και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.


Το χρονικό διάστημα δίωξής των οικονομικών εγκλημάτων ξεκινά από το "αυτόφωρο της τέλεσης" και εκτείνεται ως το 1/3 του χρόνου παραγραφής που είναι για τα πλημμελήματα 5 χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια, δηλαδή τα οικονομικά εγκλήματα που είναι πλημμελήματα θα έχουν χρονικό διάστημα δίωξης 20 μήνες και τα κακουργηματικού χαρακτήρα θα διώκονται εντός διαστήματος 5 ετών.

Σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι με αυτό γίνεται μεγάλη αλλαγή στη φορολογική πολιτική και ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η μείωση άλλων φορολογικών συντελεστών γενικότερα, παράλληλα με εκείνη για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους οι θέσεις τους θα αυξηθούν εφάπαξ από 10%-20%, ενώ η κατανομή τους θα γίνει στις ειρηνοδικειακές περιφέρειες.

Σηφουνάκης: Χωροταξικές μελέτες για 12 περιφέρειες

Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, παρουσίασε και ενημέρωσε για τις μελέτες Αναθεώρησης των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις 12 Περιφέρειες της Χώρας που θα προκηρυχθούν άμεσα.

Παράλληλα, με την Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων, προωθούνται από το ΥΠΕΚΑ και άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές δράσεις που άπτονται του Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Τις επόμενες μέρες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα παρουσιάσει σε συνέντευξη τύπου το σύνολο των δράσεων που αφορούν στην χωροταξία.


Produced by