17
ΦΕΒ

Δεν χρωστά το Δημόσιο στην κοινοπραξία του αγωγού


Το ελληνικό δημόσιο δεν χρωστά τίποτα στην κοινοπραξία για την κατασκευή του αγωγού  Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και έχει εκπληρώσει όλες του τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
 
Τούτο διευκρινίζουν κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και επισημαίνουν πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εγκριθεί δυο προκαταρκτικές περιβαλλοντικές μελέτες που είχαν κατατεθεί και ολοκληρώνεται μέχρι αύριο η συλλογή υπογραφών από τους υπουργούς προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάζ- Αλεξανδρούπολη.

Το θέμα έχει ανακύψει μετά τα χθεσινά δημοσιεύματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία θέλει να περιορίσει τα έξοδα που προκύπτουν απο τις υποχρεώσεις της στον αγωγό. Μάλιστα, τα πρώτα δημοσιεύματα του πρακτορείου Bloomberg, έκαναν λόγο για αποχώρηση της Ρωσίας απο την κοινοπραξία. 


Ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταρείας Transneft γνωστοποίησε χθες ότι το συσσωρευμένο χρέος της κοινοπραξίας σε τρέχοντα έξοδα είναι 7,3 εκατ. ευρώ και της Ελλάδας ανέρχεται σε 1,269 εκατ. ευρώ.


Παράλληλα, η Βουλγαρία  και συγκεκριμένα η κυβέρνηση Μπορισόφ είναι αρνητικά διακείμμενη απέναντι στο έργο, επικαλούμενη περιβαλλοντικές αιτίες. Τον Ιούνιο ο βούλγαρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας για αποχώρηση απο το σχέδιο επειδή οι κάτοικοι στην περιοχή του Μπουργκάς είναι αντίθετοι και ο αγωγός θα περάσει από περιοχές, που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "NATURA 2000", ενώ σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η χώρα δεν μπορεί να βρει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.Άννα Αραμπατζή
Produced by