18
ΦΕΒ

Πυρετός σε Ελλάδα–Κατάρ για το Ελληνικό


Εντείνονται οι διεργασίες για την αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά και των υπολοίπων ακινήτων του δημοσίου με πρώτο βήμα την σημερινή δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση της επιτροπής Στρατηγικών επενδύσεων υπό την προεδρία του υπουργού επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη ο οποίος την Δευτέρα θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την QIA στο Κατάρ .

Στόχος της σημερινής σύσκεψης θα είναι ο συντονισμός των δράσεων μεταξύ των υπουργείων οικονομικών, περιβάλλοντος , ανταγωνιστικότητας, υποδομών, εργασίας για την αξιοποίηση των 5500 στρεμμάτων του παλιού αεροδρομίου.

Κατά την σημερινή σύσκεψη θα παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο αξιοποίησης που κατέθεσε ο ισπανός αρχιτέκτονας Χοθέ Αθεμπίγιο, για την χωροθέτηση και την αξιοποίηση της περιοχής η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας .

Συγκεκριμένα το σχέδιο περιλαμβάνει τον χωρισμό της έκτασης σε τρείς ζώνης Η πρώτη θα είναι κοντά τα κέντρα των όμορων δήμων και θα αφορά ήπια οικιστική ανάπτυξης . Η Δεύτερη θα αφορά χώρους πρασίνου οποίο εκτός από ένα μεγάλο πάρκα θα διαχέονται και στα άκρα των υποδομών . Η Τρίτη θα περιλαμβάνει την τουριστική αξιοποίηση και θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα την αναβάθμιση της μαρίνας που βρίσκεται απέναντι από το παλαιό αεροδρόμιο αλλά και την αναβάθμιση του Γκόλφ της Γλυφάδας σε επαγγελματικών προδριαγραφών . Παράλληλα θα προβλέπεται και η ανέγερση πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων .

Ένα ακόμη θέμα που θα τεθεί στην σημερινή σύσκεψη είναι τα ενδεχόμενα αντισταθμιστικά οφέλη στους όμορους δήμους οιοποίοι ενώ αρχικά έβλεπαν με καλό μάτι την αξιοποίηση τώρα μιλούν για ξεπούλημα. Εντός των επομένων ημερών θα επιλεγούν οι σύμβουλοι οι οποίοι θα κάνουν όλη την διαπραγμάτευση με την Qatar Investment Authority Το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της αραβικής χώρας έχει «δικαίωμα πρώτης άρνησης» για την συγκεκριμένη επένδυση μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο για επενδύσεις ύψους 5 δις στην χώρα
Η συζήτηση για το Ελληνικό θα συνεχισθεί στη Ντόχα την Δευτέρα κατά την δεύτερη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής Ελλάδας Κατάρ. Στην συνάντηση από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης.

Εκτός από το Ελληνικό όμως στην σημερινή διυπουργική επιτροπή θα συζητηθούν και άλλα θέματα . Θα γίνει μια γενική συζήτηση για την από εδώ και πέρα τακτική για τις στρατηγικές επενδύσεις .

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να αναλυθούν οι μέθοδοι για τις μακροχρόνιες παραχωρήσεις ακινήτων και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία για την μόχλευση των αρχικών επενδυτικών κεφαλαίων .

Παράλληλα ο επικεφαλής της Εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα» σχέδια ιδιωτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς Fast Track αλλά και προτάσεις των ίδιων των υπουργών Οικονομικών Περιβάλλοντος και υποδομών για κρατικές «γρήγορες» επενδύσεις κυρίως σε μεγάλα έργα και αξιοποίηση περιουσίας.

Ανδρέας Δανός

Produced by